12. august 2020
rådhus
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: "Hykleriet" ved finanspolitikken stopper - næsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Hykleriet" ved finanspolitikken stopper - næsten

Etikken i Lyngby-Taarbæk Kommunes investeringer højnes. Det får dog ingen nævneværdige konsekvenser for de nuværende investeringer, ligesom man fortsat benytter sig af skandalombruste Danske Bank

Det Grønne Område - 13. januar 2020 kl. 11:45
Af Mikkel Brøgger Petersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For SF's Sigurd Agersnap har det klinget hult, når Lyngby-Taarbæk Kommune har prædiket klimabevidsthed, mens man har haft investeringer i olieproducerende selskaber.

Derfor glæder det medlemmet af økonomiudvalget, at Lyngby-Taarbæk Kommune nu strammer op på etikken i sine finansielle investeringer. Det fortæller han Det Grønne Område.

"Den finansielle politik har været for tynd, og det er vigtigt, hvad vi investerer i. Vi har 600 mio. kr. til investeringer, så det rykker noget politisk at højne etikken i investeringerne. Borgerne har krav på at vide, hvad vi kæmper for, og hvad deres penge investeres i," siger han og tilføjer:

"Denne politik sender et signal om, at hykleriet stopper. Vi lavede initiativer om at være socialt ansvarlige og klimabevidste, men vi efterlevede det ikke. Men det hører nu fortiden til."

FAKTA
KL's otte principper
1. Vi forventer, at vores bank udviser samfundsansvar og opfører sig etisk
2. Vi forventer, at vores bank har en sund virksomhedskultur
3. Vi forventer, at ledelsen går forrest ve efterlevelsen af bankens værdier
4. Vi forventer, at vores bank agerer proaktivt og åbent
5. Vi forventer, at fokus på compliance slår igennem i organisationen
6. Vi forventer, at vores bank anvender de seneste og mest effektive redskaber i bekæmpelsen af hvidvask
7. Vi forventer, at vores bank samarbejder på tværs af den finansielle sektor og på tværs af landegrænser
8. Vi forventer, at vores bank aktivt samarbejder med myndighederne
Kilde. Kommunernes Landsforening
Forskel på 1,5 mio. kroner

Lyngby-Taarbæk Kommune har tilsluttet sig Kommunernes Landsforenings principper, som stiller krav til de banker, kommunen benytter sig af. Principperne er lavet i kølvandet på skandalerne om hvidvask og udbytteskat.

Man tilslutter sig FN' regler for etiske investeringer, som blandt andet foreskriver, at man ikke investerer i virksomheder, der bryder retningslinjer om for eksempel menneskerettigheder, våbenproduktion, miljøbeskyttelse og antikorruption.
Og så bliver man én af de første kommuner, der ikke vil investere i virksomheder, der opererer eller producerer i besatte områder.

Alle de gode intentioner ændrer dog ikke det store ved de nuværende investeringer. Forvaltningen oplyser til Det Grønne Område, at investeringer i fossile brændstoffer handler om cirka 1,5 mio. kr. Og at man ellers ikke har et overblik over, hvilken betydning det får, at man højner etikken i den finansielle politik.

"Jeg har ikke det fulde overblik over, hvilke investeringer man skiller sig af med, for investeringsforeninger har det med at handle hurtigt og ofte. Men hvis de ikke overholder principperne, fyrer vi dem. Med de nye aftaler skal vi bare finde én forkert investering, så kan vi skifte," siger Sigurd Agersnap.

Fortsætter med Danske Bank

Den nye politik stiller også større krav til bankerne. Blandt andet om bekæmpelse af hvidvask. Kommunen gør dog fortsat brug af Danske Bank, som det seneste års tid har været sat i forbindelse med omfattende hvidvask. Hvordan hænger det sammen?

"Situationen omkring hvidvask og udbytteskat er, at bankerne er blevet misbrugt, og at de ikke har ført nok kontrol. Derfor kan man ikke lægge et juridisk ansvar på banken. Nu siger vi så, at det ikke er godt nok, og at der skal være mere kontrol," siger han og svarer så på, hvorfor man ikke alligevel opsiger aftalen med Danske Bank.

"Som det ser ud nu, har Danske Bank ikke gjort noget ulovligt. De har ikke været gode nok til at føre kontrol, men det er ikke nok til at sige, at man ikke vil bruge Danske Bank," siger han.

Men hvis man ikke kan komme ud af sine aftaler, hvad nytter en masse velmenende principper så?

"Så er de ikke meget værd. Det er derfor, at man skal være meget præcis omkring dem. Det er KL' principper, som er et krav i alle nye aftaler. De virker fra dag ét," siger han.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?