5. august 2020
"Jeg er meget bekymret for udviklingen i Sorgenfri. Trafikken er tiltagende, og der er allerede nu kaotiske tilstande - specielt morgen og eftermiddag. Hvad sker der, når der åbner 786 nye boliger i Basecamp," udtaler Henriette Breum. Foto: Lars Schmidt
"Jeg er meget bekymret for udviklingen i Sorgenfri. Trafikken er tiltagende, og der er allerede nu kaotiske tilstande - specielt morgen og eftermiddag. Hvad sker der, når der åbner 786 nye boliger i Basecamp," udtaler Henriette Breum. Foto: Lars Schmidt
Foto: Lars Schmidt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fortsætter V-uroen: Henriette Breum i sololøb om Sorgenfri Torv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fortsætter V-uroen: Henriette Breum i sololøb om Sorgenfri Torv

Det ene af Venstres to medlemmer af kommunalbestyrelsen valgte at slå en skriftlig udtalelse op på Facebook. Hun lader til at være uenig med partiet om, hvilket scenarie der er bedst for Sorgenfri Torv.

Det Grønne Område - 16. januar 2020 kl. 18:30
Af Lars Schmidt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Igennem mange år har Venstre haft sloganet "Venstre ved du, hvor du har." Men hos Venstre i Lyngby-Taarbæk lader det ikke til, at man helt ved, hvor man har hinanden.

2020 var ikke mange dage gammel, da dén interne uro, som om noget prægede dagsordenen i partiet i 2019, og som man troede, at man havde lagt låg på, så ud til at blusse op igen.

Det skete med et opslag på Facebook fra det ene af partiets to medlemmer af kommunalbestyrelsen, Henriette Breum.

Hun ville nemlig gerne markere, at hun ikke går ind for det scenarie for Sorgenfri Torv, som et enigt Byplanudvalg, hvor hendes partifælle Søren P. Rasmussen sidder, ellers har anbefalet kommunalbestyrelsen.

22. januar skal Byplanudvalget drøfte og komme med en anbefaling af, hvor mange kvadratmeter man mener, at henholdsvis Nord- og Sydtorvet skal bebygges med.

Det valgte scenarie, som Henriette Breum er imod, betyder, at Irma flytter fra Nord- til Sydtorvet, og at der opføres boliger på Nordtorvet. Hun mener i stedet, at Irma skal blive på Nordtorvet.

På det seneste møde i kommunalbestyrelsen blev sagen sendt retur til Byplanudvalget, netop fordi man mente, at der mangler en drøftelse af, hvor mange kvadratmeter der skal bygges på Sorgenfri Torv.

Henriette Breum deltog ikke selv i det seneste møde i kommunalbestyrelsen, men havde bedt suppleant Inge Sandager om at læse en udtalelse om Sorgenfri Torv op for hende. Men da sagen blev sendt tilbage til udvalget, kom det aldrig til at ske.

Og derfor valgte Breum at slå sin udtalelse op på Facebook.

arrow Læs også: Ex-formand puster til gløderne: 'Venstre er ikke kommet videre'
Kærkommen timeout

"At sagen blev sendt tilbage til udvalget, vælger jeg at betragte som en fin løsning. Uanset, hvad den reelle bevæggrund herfor kan være. Jeg ser det som en kærkommen timeout og tid til reflektion," skriver Henriette Breum på Facebook - inden hun bringer selve den udtalelse, der skulle være læst op på mødet i kommunalbestyrelsen:

"For er beslutningen i byplansudvalget i overensstemmelse med det, borgerne ønsker? Og er der taget højde for, hvor mange boliger og trafik området kan bære? Det mener jeg personligt ikke. Men jeg tror desværre jeg er den eneste ud af 21 medlemmer, der er kommet til denne konklusion."

Det Grønne Område ville gerne have svar på, om Henriette Breum står alene i sin gruppe og i sit parti med sit synspunkt. Men det har hun ikke ønsket at svare på.

Hendes gruppefælle, tidligere borgmester Søren P. Rasmussen, som i Byplanudvalget stemte for det scenarie, Henriette Breum er imod, er ikke vendt tilbage på flere henvendelser om en kommentar til sagen.

Fåmælt Venstre-formand

Avisen har desuden været i kontakt med Venstres lokale formand, Lis Coskun Laursen, for at høre, om Breum står alene, og om de interne stridigheder i Venstre er blusset op igen. Også V-formanden var yderst fåmælt.

-Deler Venstre i Lyngby-Taarbæk Breums holdning i sagen?

"Vores politik i kommunalbestyrelsen fastlægges af gruppen på Rådhuset," svarer Lis Coskun Laursen skriftligt.

-Eller: Stemmer hun modsat Søren P. Rasmussen i sagen?

"Sagen har endnu ikke været til afstemning i Kommunalbestyrelsen."
-Hvis hun ikke deler Venstres holdning og stemmer modsat partiets holdning, hvordan stiller I jer så til det?

"Det er en sag for gruppen."

-Får det konsekvenser for hende? Hvilke?

"Vi tror på enighed og samarbejde i gruppen."

-Er Breums formodede enegang et udtryk for, at den interne uro, som prægede partiet lokalt i 2019, nu blusser op igen?

"Vi har haft en stor fremgang i medlemsantal og ser ingen uro, men ser positivt på fremtiden."

-Er Henriette Breum bestyrelsens kandidat til at afløse Søren P. Rasmussen som spidskandidat til kommunalbestyrelsen? Eller diskvalificerer denne formodede enegang hende?

"Vi er lige nu i en proces med at finde en spidskandidat, som bestyrelsen kan pege på, og da det endnu ikke er afgjort, må jeg blive dig et svar skyldig desangående."

Selve udtalelsen

Nedenstående var, hvad Henriette Breum ønskede læst op for kommunalbestyrelsen:

”Jeg kan desværre ikke være til stede i dag da jeg er ude og rejse med mit arbejde. Jeg er meget bekymret for udviklingen i Sorgenfri. Trafikken er tiltagende, og der er allerede nu kaotiske tilstande – specielt morgen og eftermiddag. Hvad sker der, når der åbner 786 nye boliger i Basecamp? Og hvad skal der ske på pendlergrunden? En udvikling, som helt sikkert vil forværre de allerede eksisterende trafikale udfordringer," skriver Henriette Breum i sin udtalelse på Facebook:

"Jeg mener ikke, torvet skal fredes, balsameres og bevares, som det er i dag. Der er behov for fornyelse og ikke mindst renovering. Og der er intet, der hindrer, at dette kan ske inden for de rammer, der er i dag. Jeg er bestemt ikke imod udvikling, men det skal være med respekt og omtanke for omgivelser og de mennesker, der bor der," siger hun i udtalelsen:

"Jeg erkender gerne fejl, og jeg fortryder bittert, at jeg har været med til at stemme for bygningen på Politigrunden. Den fejl gør jeg ikke igen. Jeg frygter, at der snart tilføres endnu en høj betonklods til Sorgenfri samlingen. Denne gang måske trukket længere væk fra vejen, hvilket så til gengæld lægges til højden."

Trafikken vil tiltage

"Trafikken, som allerede er et problem, vil tiltage yderligere. Jeg er glad for Irma og handler, der selv. Men jeg synes det er ærgerligt, at hele planen for nord- og sydtorvet mere eller mindre er baseret på Irma, i stedet for at basere planen på, hvad området kan bære. Derfor vælger jeg at stemme i mod scenarie C," udtaler Henriette Breum og forklarer, at hun også ønskede et protokollat til sagen:

"Mit ønskede protokolat til sagen: 'Henriette Breum (V) stemmer imod løsning C og ønsker i stedet løsning A, da denne sikrer bevarelse af butikstorv, giver mulighed for den nødvendige renovering samt sikrer bevarelse af et lokalt torvemiljø, som kan udvikles til at understøtte det sociale liv i området.'"

20 er mere end 1

Formanden for Byplanudvalget, Simon Pihl Sørensen, forventer, at der fortsat vil være flertal for scenarie C, selv om Henriette Breum stemmer imod.

"Det er en helt naturlig del af den demokratiske proces, at vi har forskellige holdninger," siger han til Det Grønne Område:

"Selv om jeg er sproglig student, vil jeg mene, at 20 er mere end én, så er er langt op til 11 (flertallet i kommunalbestyrelsen, red.). Men i det hele taget er det vigtigt at understrege, at vi kun kan tilrettelægge og beslutte plangrundlaget. Om der så faktisk sker noget, er jo ikke kommunens bord," siger han.

arrow Tilfredshed hos Venstre med valget af ny spidskandidat
24. juni 2020 kl. 07:00 Opdateret: kl. 11:53
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?