30. juli 2021
Lige nu er der fuld gang i udbringningen af de nye skraldespande, der skal tages i brug fra 1. april. Foto. Signe Steffensen
gallery icon

Se billedserie

Lige nu er der fuld gang i udbringningen af de nye skraldespande, der skal tages i brug fra 1. april. Foto. Signe Steffensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Farvel til den gamle skraldespand - nu skal vi sortere endnu mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Farvel til den gamle skraldespand - nu skal vi sortere endnu mere

Fra april 2021 skal borgerne i Lyngby-Taarbæk Kommune til at sortere endnu mere. Her udvides affaldsindsamlingen til også at omfatte sortering af madaffald.

Det Grønne Område - 05. marts 2021 kl. 11:30
Af Signe Steffensen

Siden 2016 har borgerne i Lyngby-Taarbæk Kommune haft de grønne firkammerskraldespande, hvor man kan sortere plast, glas, metal og papir.

arrow Læs også: Debat: Den grønne genstart skal sættes på pause

Mængden af sorteret affald er steget for hvert år. Alene fra 2018 til 2019 var stigningen på hele 500 tons fra 2.342 til 2.841 tons. Og nu skal borgerne til at sortere endnu mere.

1. april 2021 udvider Lyngby-Taarbæk Forsyning nemlig affaldssorteringen til også at omfatte sortering af mad- og restaffald i villaer og rækkehuse. Beboere i boligselskaber må vente til 2022, får de kommer med på vognen.

Det koster det
For en gennemsnitlig husstand med en beholder på 240 liter liter med tømning hver 14. dag:

Grundtakst: 1.562 kroner.
1 stk. 240 L. mad/rest: 1.162 kr.

I alt kr. 2.724 kr.
Ny beholder

I forbindelse med den nye ordning modtager alle 10.500 villaer og rækkehuse i kommunen en ny, todelt beholder på 240 liter. To-kammerbeholderen er allerede nu ved at blive kørt ud, og alle får leveret deres nye skraldespand inden den 26. marts.

To-kammerbeholderen har et kammer til madaffald og et til restaffald, og den har samme størrelse og farve som den nuværende Firkammerbeholder. Den nye beholder erstatter den almindelige dagrenovationsbeholder (dit gamle skraldestativ), så ordninggen giver ikke ikke ekstra beholdere.

Tidsplan
1-26. marts

De nye mad/rest-beholdere bliver kørt ud til alle 10.500 villaer og rækkehuse.

1. april
De første tømninger af den nye mad/rest-beholder starter.

5. april
Kunderne skal sætte deres gamle affaldsstativ ud til afhentning, hvis forsyningen skal afhente det. Stativerne afhentes inden for cirka en uge.

Hvis man konstant har mere end der kan være i to-kammerbeholderen på 240 liter, så er det muligt at bestille en to-kammerbeholder på 370 liter i stedet for - dog mod merbetaling.

Derudover får man stadig årligt uddelt to ekstrasække, som man kan benytte, hvis man har haft fest eller andet. De kan sættes ved siden af beholderen på tømmedagen.

Tømning hver 14 dag

Mad- og restaffaldsbeholderen bliver tømt hver 14. dag. Beholderen rummer cirka det dobbelte af to dagrenovationssække, og derfor svarer affaldsmængderne til hinanden.

Det er muligt at bestille en beholder på 370 liter i stedet, ligesom tømning hver uge kan vælges for merpris. Sammen med to-kammerbeholderen får man en lille køkkenspand og grønne poser til madaffald.

Fakta
Den nye 2-kammerbeholder til mad- og restaffald har samme størrelse som den nuværende 4-kammerbeholder (240 liter)

Beholderen bliver tømt hver 14. dag - det er muligt at tilvælge ugetømning mod betaling

Der skal bruges specielle affaldsposer til madaffaldet - dem leverer Lyngby-Taarbæk Forsyning

Der gælder de samme regler for placering af skraldespanden som for firkammerbeholderen.
Sortering

Madaffaldet bliver sendt til et anlæg, der omsætter det til biogas, og restproduktet kan blive brugt som gødning på landbrugsjord. Poserne bliver sorteret fra, så plasten ikke ender på landbrugets marker.

Fordelen ved såkaldt bioforgasning af madaffald er blandt andet, at vigtige næringsstoffer som eksempelvis fosfor ikke går tabt i forbrænding, men i stedet kommer ind i det naturlige kredsløb igen.

Reststaffaldet er den rest, der er tilbage, når madaffald og plast, metal, papir og glas er sorteret fra. Dette restaffald bliver sendt til energiudnyttelse hos Vestforbrænding, hvor det blandt andet ender som fjernvarme.

Eksempler på mad- og restaffald
Madaffald

Brød, ris, pasta
Frugt, grøntsager

Kød, fisk, skaldyr
Køkkenrulle, kaffefiltre, tebreve

Afskårne blomster og mindre potteplanter uden potte

Restaffald

Bleer, vatpinde, hygiejnebind
Pizzabakker
Mælke- og juicekartoner
Sod og aske
Støvsugerposer
Gavepapir og gavebånd
Kattegrus

arrow Debat: Derfor ændres affaldsafhentningen
24. april 2021 kl. 10:30 Opdateret: kl. 17:13
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?