10. august 2020
Thomas Frederiksen 23
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Tankeeksperiment

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Tankeeksperiment
Det Grønne Område - 30. juli 2020 kl. 08:25
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Thomas Frederiksen, spidskandidat, Liberal Alliance, Lyngby-Taarbæk

Forestil Dem følgende overskrift i en af morgendagens aviser; "16 kommuner løsriver sig fra Danmark". I en anden avis kan De senere læse overskriften; "Statskassen mangler mere end 52 mia. kr." Og endelig kan De, i en tredje avis erfare, at "bundskatten hæves med 7,12 Pct. point".

Overskrifterne er fiktive, men tankeeksperimentet viser, at skatteborgerne i b.la. Lyngby-Taarbæk løfter en større andel af udgiftsbyrden, end rimeligt er, og nej, det handler ikke alene om udligning. En lokal skattestigning er derfor - heller ikke, når det gælder udfordringerne fra udligningssystemet - svaret.

Udligningen er nemlig "(...) kun "toppen af isbjerget", da 3/4 af omfordelingen sker via skattesystemet og overførselsindkomster." for nu at citere den CEPOS-analyse (arbejdspapir nr. 61) som har inspireret til de fiktive overskrifter.

Ved læsning af den første overskrift ville de fleste nok, iht. de økonomiske konsekvenser, blot trække på skuldrene. Der ville trods alt fortsat være 82 kommuner tilbage, men de tilbageværende er "nyder-kommuner", og de næste to overskrifter viser konsekvenserne hvis dem der finansiere festen går hjem før baren er lukket.

Et hul i statskassen på 52,3 mia. kr. hvilket svarer til en stigning i den statslige bundskat med 7,12 Pct. Point. For en LO-familie med to børn ville dette eksempelvis betyde et årligt tab på 41.400 kr. En stigning som LO-familierne i Gladsaxe, Odense og Aalborg ville frabede sig, og de kan så overveje vilkårene for deres ligesindede i Gentofte, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk som situationen er.

Lokale skattestigninger - som der længe har været trusler om i Lyngby-Taarbæk - vil forstærke effekten af den negative spiral som er beskrevet her, og taberne vil igen - præcis som med udligningen - være dem med lave eller almindelige indtægter.

Skattestigninger er - heller ikke i dette tilfælde - det rigtige svar.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?