12. juli 2020
gregers-DH-foto1
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Svenskerne på Toftebæksvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Svenskerne på Toftebæksvej
Det Grønne Område - 24. maj 2020 kl. 10:30
Af Gregers Dirckinck-Holmfeld, Vejlesøparken 8, Holte
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det Grønne Område 6. maj fortæller på side 8 i sektion 1 om huset 'Fredlighed' på Toftebæksvej 11. Det huser Den Kommunale Dagpleje, men skal åbenbart fremover bruges til musikskole.

Nogle undrer sig måske over, at der mangler et 'e' i navnet, der står på skiltet over indgangen til Dagplejehjemmet. Det burde vel hedde 'Fredelighed'.

Men den er god nok.
Den særlige stavemåde skyldes, at huset har videreført navnet fra et ældre hus, der lå på stedet, før det nuværende blev bygget i midten af 1920'rne. Det nedrevne hus var bygget i årene 1869-70. Det kom til at hedde 'Fredlighed' - uden 'e' - fordi det blev bygget af to svenskere, ægteparret Jeppe og Bengta Olsen, hun født Cavling. De var kommet til Sjælland fra Skåne og syntes, at det hus, de byggede med deres egne bare næver af materialerne fra et nedlagt skovløberhus ved Geels Skov, skulle hedde noget smukt, nemlig 'Fredlighed'. Prøv at sige det på svensk!

De har næppe selv skrevet ordet, men fået en anden til det, for de var begge analfabeter.

Pudsigt nok blev de forældre til et par af de berømteste og bedst skrivende journalister i dansk presse: Henrik Cavling, der endte som chefredaktør på Politiken, og den ti år yngre Frejlif Olsen, som blev Ekstra Bladets chefredaktør.

Henrik valgte morens efternavn, fordi han syntes, det lød flottere. Frejlif holdt fast ved Olsen. Det var godt nok til ham, sagde han.

Brødrene voksede op i det gamle hus sammen med deres øvrige ti søskende. På et foto fra 1888 ser man den store familie samlet på trappen til indgangen under skiltet 'Fredlighed'.

Mor Bengta kørte i mange år et blomstrende vaskeri fra huset, og nogle af hendes børn overtog vaskeriet og drev det frem til engang efter 2. verdenskrig. Stadig under navnet 'Fredlighed' - som det altså nu fortsat hedder i sin egenskab af Kommunal Dagpleje.

Om skiltet med navnet vil blive bevaret, når huset på Toftebæksvej overtages af Musikskolens slagtøjselever? Det vil være oplagt. Måske som en påmindelse om ikke at slå alt for hårdt på trommerne!

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?