6. juni 2020
Dorthe Minna Hansen 2
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Menneskelighed i retningslinjerne for pårørende og plejepersonale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Menneskelighed i retningslinjerne for pårørende og plejepersonale
Det Grønne Område - 21. maj 2020 kl. 06:00
Af Dorthe Minna Hansen (S), 1. suppl. til kommunalbestyrelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

"Jeg vil hellere dø af virus end af kedsomhed".

Sådan sagde en kvinde på 86 til min moster, der er frivillig i Ældre Sagen.

Hver morgen ringer min moster til en række borgere, ønsker dem en god dag og hører lidt om, hvordan det går. Disse ældre er nu endnu mere isoleret i eget hjem, end de var før corona-epidemien. Det samme gælder beboerne på plejecentre, hvor pårørende har været forment adgang.

Men trods besøgsforbuddet sneg virussen sig alligevel ind på plejecentrene. Man har haft hoveddøren lukket og bagdøren stående på klem. Den dør medarbejderne kommer ind af.

Det skal siges, at medarbejderne har gjort alt, hvad der stod i deres magt med de værnemidler og testudstyr, der nu var til rådighed.

Spørgsmålet er bare, om overlevelse for enhver pris er en prioritet, når man har en høj alder og behovet for at få det bedste ud af den sidste tid med sine kære er stort. Er man ovenikøbet mentalt svækket med Alzheimers, giver det ingen mening at "holde ud," for det er først og fremmest nuet og nærværet, der gælder.

Jeg ved godt, at så simpel er virkeligheden ikke, når man er afhængig af pleje og bor side om side med andre svækkede mennesker.

Langt om længe er der nu kommet mere menneskelighed ind i Sundhedsstyrelsens retningslinjer for pårørende og plejecentrene.

Mit råd til hjemmeplejen og kommunens plejecentre er: Inddrag de pårørende og de ældre selv i arbejdet med at gøre samværet muligt på sundhedsfaglig forsvarlig vis og med værdighed.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?