4. august 2021
Yong Liu vinder prisen 'Den lyse ide 2021'. Foto Morten Elsborg
gallery icon

Se billedserie

Yong Liu vinder prisen 'Den lyse ide 2021'. Foto Morten Elsborg
Foto: Lasse Salling
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DTU-forsker vinder 'Den Lyse Idé 2021'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DTU-forsker vinder 'Den Lyse Idé 2021'

Ph.d.-studerende Yong Liu på DTU får pris for bane- brydende chip, der kan forbedre anvendelsen af Lidar-sensorer i robot,- drone- og bilindustrierne

Det Grønne Område - 15. juni 2021 kl. 11:45

Pris Yong Liu har bogstaveligt talt opfundet en lys idé. Så det var mere end velfortjent, at han for få dage siden blev kåret som vinder af den bedste Early-stage idé i Otto Mønsteds Fonds konkurrence 'Den Lyse Idé 2021'.

Det er tredje gang, at Otto Mønsteds Fond uddeler prisen 'Den Lyse Idé' for at hædre nogle af landets store forskningstalenter og dermed bidrage til udviklingen af dansk handel og industri. Med prisen fulgte 250.000 kroner til Yong Lius fortsatte arbejde på 'Institut for fotonik' på DTU med udvikling af en ny Lidar opa chip, som har stort potentiale i robot-, drone- og bilindustrierne.

Lidar er et lasersystem, der indsamler store mængder afstandsmålinger. Opa-chippen er en meget væsentlig komponent i systemet, da det er chippen, der styrer lysbølgerne og fungerer som systemets 'laserøjne'. Sensoren fungerer ved at udsende lysbølger til omgivelserne, registrere hvor hurtigt lyset returneres for dermed at kunne bedømme afstanden til omgivelserne. Lidar-teknologien er i dag afgørende for at kunne udvikle autonome systemer og forventes kun at blive mere afgørende i fremtiden.

Udsyn med større sikkerhed

Yong Liu har udviklet en chip med banebrydende forbedringer. Den vindende opa-chip er billigere, vejer og fylder mindre end de nuværende systemer, er mere støjsvag, bruger mindre energi og har et markant bedre 'synsfelt' end de eksisterende sensorer på markedet, der kun kan orientere sig indenfor 100 grader.

"Vores chip er verdens første og unikke komponent, som har et 180 grader overblik helt uden blinde vinkler. Og så er den mere robust overfor mekaniske vibrationer i robotter og droner. Med alle disse fordele i vente har vi allerede oplevet stor interesse fra danske drone- og robotproducenter, og på sigt forventer vi at udvide fabrikationen af sensorer til bilindustrien, hvor udviklingen indenfor automotives og selvkørende biler vil vokse meget i de kommende 5-10 år," siger Yong Liu.

Sammen med det øvrige team på DTUs institut for Fotonik forventer han at være på markedet med en færdigproduceret Lidar opa i slutningen af 2022.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?