16. maj 2021
Der er ikke udsigt til, at til bliver sådan på Lyngby Stadion foreløbig, og det koster dyrt på bundlinjen.
Der er ikke udsigt til, at til bliver sådan på Lyngby Stadion foreløbig, og det koster dyrt på bundlinjen.
Foto: ©Per Kjærbye
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona har bragt dansk fodbold og Lyngby Boldklub i dyb økonomisk krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Corona har bragt dansk fodbold og Lyngby Boldklub i dyb økonomisk krise

Pengene fosser ud af de professionelle fodboldklubber. Vi kommer til at se konkurser på stribe, hvis kravet om max. 500 tilskuere fortsætter frem til sommer, advarer adm. direktør i Lyngby Boldklub, Andreas Byder.

Det Grønne Område - 24. oktober 2020 kl. 17:15
Af Mikael Østergaard

At få billet til superligakampe på Lyngby Stadion er som at vinde i lotteriet.

Som følge af corona-restriktionerne må der kun være 500 mennesker på stadion, og det er inklusive spillere, trænere, fysioterapeuter, journalister og tv-folk samt officials og folk i boderne.

Det betyder i praksis, at Lyngby Boldklub trækker lod blandt sponsorer og sæsonkortholdere om de eftertragtede billetter. Og blandt de mange sæsonkortholdere, der trak en nitte, blev der til fredagens kamp mod OB trukket lod om at overvære kampene på det store lærred i Kinopalæet i Lyngby.

Derfor gik Divisionsforeningen og DBU i uge 42 ud med kampagnen ”Superligaordningen – Sikkert stadion under covid-19”, hvor målet er at fortælle fans, partnere og myndigheder, hvordan fodboldkampe kan afvikles på en forsvarlig måde, der samtidig tager hensyn til de gældende corona-restriktioner.

”Vores håb er, at regeringen vil genoverveje deres tiltag i forhold til de danske fodboldkampe”, siger Andreas Byder, adm. direktør i Lyngby Boldklub.

Må man ikke formode, at der er en sundhedsmæssig årsag til, at regeringen og sundhedsmyndighederne fastsætter en max-grænse for tilskuere på stadion?


”Det kan vi kun gætte på, for et af problemerne er jo, at de sundhedsmæssige årsager ikke bliver fremlagt. Der henvises til gamle kampe spillet i Italien og England i februar, før corona blev en del af hverdagen. Der blev jo afviklet kampe på en helt anden måde end det, der er lagt op til i Superligaordningen”.

”Der er spillet 46 kampe under ’Superligaordningen’, hvoraf der endnu ikke er konstateret nogen smittespredning i forbindelse med kampe. Vi har vist, at vi som Superliga-klub kan magte opgaven i forhold til sikker afvikling af fodboldkampe. Med den gamle ordning opdelte vi Lyngby Stadion i fem afsnit, hvert med 500 tilskuere. Hvert afsnit havde sin egen adgang, og ingen kunne gå over i et andet afsnit, heller ikke folk i boderne. Alle sad på en bestemt plads, og da vi vidste, hvem der sad hvor, kunne vi i tilfælde af, at det efterfølgende viste sig, at en person var blevet smittet, informere de omkringsiddende om smitten. Men ingen er blevet smittet”.

arrow Læs også: Lyngby-Taarbæk er tredjehårdest ramt af corona: Særligt unge er smittede
Ingen opbakning

På et pressemøde onsdag sagde faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at han ikke ville lægge for meget i, at der ikke er konstateret smittede til de 46 kampe:

”Det er svært at konkludere på den måde. Fordi vi kan ikke redegøre for hvert eneste smittetilfælde. Der er tale om sundhedsfaglig evidens, når man ikke anbefaler mere end 500 tilskuere til kampene. Det handler om, at dér, hvor mange mennesker er sammen, er der et potentiale for, at virus spredes”.

Kåre Mølbak blev bakket op af kulturminister Joy Mogensen (S):

Jeg kan godt forstå hele fodboldens frustration. Men smittetallene er ikke til det lige nu, lige meget hvor professionelt vi går til det. Smittetallene er anderledes end i sommer. Det gør indtryk hos Socialdemokratiet, når sundhedsmyndighederne siger, at begivenheder kun bør have 500 mennesker”, sagde ministeren.

Har fodboldklubberne en større viden om smittefaren i offentlige forsamlinger end sundhedsmyndighederne?


”Helt generelt må vi have tiltro til, at sundhedsmyndighederne har den højeste kompetence. Men specifikt i forhold til fodbold er der ingen dialog mellem klubber og myndigheder, og der er intet ønske fra myndighedernes side i forhold til at blive klogere på Superligaens coronatiltag. Det er svært at forstå, at myndighederne ikke sætter sig ind i de branchespecifikke forhold og tiltag, inden de fastsætter en grænse”, lyder svaret fra Andreas Byder.

”Jeg ved ikke med de andre klubber, men jeg er overbevist om, at vi kan klare op til 50 procent af maxkapaciteten på Lyngby Stadion. Vi har bevist, at vi kan undgå smittespredning, og det kan vi sagtens vise igen. Det er livsvigtigt for vores forretning, så vi i det mindste kan tilgodese vores partnere og sæsonkortholdere, der får klubben til at løbe rundt”.

Hvornår stopper legen

Det er nemlig i høj grad også et spørgsmål om økonomi.

Dansk fodbold bløder. Det starter i de megarige klubber i England, Italien, Tyskland og Spanien, hvor klubberne taber millioner af kroner i hver eneste kamp, og det forplanter sig hele vejen ned gennem fødekæden til de øvrige lande.

Situationen gør de store klubber forsigtige, markedet er afventende og det er svært at sælge danske spillere til udlandet.

Samtidig er det blevet svært at sælge sponsorater, når festen er forsvundet på stadion og sponsorerne ikke i samme omfang kan tage venner og forretningsforbindelser med i VIP-loungen.

”Heldigvis er mange af vores sponsorer loyale og forlænger deres sponsorat, men det er svært at tiltrække nye sponsorer, når vi ikke længere kan tilbyde dem en attraktiv pakke. Heldigvis er vi kreative og tilbyder oplevelser på nettet og vores andre platforme, men det bliver ikke det samme. Også sæsonkortholderne er flinke til at forlænge deres sæsonkort, men på et eller andet tidspunkt stopper legen”, siger Lyngby-direktøren.

Taber penge hver søndag

Det gør ikke situationen bedre, at Lyngby Boldklub taber penge på hver eneste hjemmekamp.

En tommelfingerregel siger, at budgettet balancerer med ca. 2.500 tilskuere på lægterne, men som situationen er nu, får klubben ikke en eneste krone ind i entreindtægt, fordi tilskuerne er sponsorer og sæsonkortholdere.

Og salget af øl, vand og pølser ligger på under 10 procent i forhold til en normal kampdag.

Konkurser truer

”Pengene fosser ud af dansk fodbold, og det kan vi ikke holde til i længden. Man skal huske på, at vores omkostningsbase jo er den samme. Vi får ikke særbehandling hos vores leverandører, for de er også pressede. Og vi betaler fuld husleje for at bruge stadion med nedsat kapacitet. Det er svært at få tingene til at hænge sammen”, fortæller Andreas Byder, der frygter, at coronarestriktionerne kan koste både arbejdspladser og virksomheder livet, hvis der ikke åbnes op:

”Fortsætter coronarestriktionerne frem til sommer, kommer vi til at se konkurser. Lyngby Boldklub har Superligaens med længder mindste budget, og vi har ført en forsigtig økonomisk strategi. Så Lyngby bliver ikke den første klub, der må dreje nøglen om, men vi bliver nok heller ikke den sidste. Der er andre, der har en væsentligt større pengetank end os. Vi er kommet fint igennem krisen hidtil, men er selvfølgelig nervøse for, hvor lang snor vi har”, advarer Andreas Byder.

arrow Smitteudbrud på botilbud: Meget få oplever symptomer
15. november 2020 kl. 12:15 Opdateret: kl. 10:27
arrow Corona: Fuld fart på den kommunale podeenhed
26. oktober 2020 kl. 11:45 Opdateret: kl. 14:38
arrow Frustrationer i kølvandet på mange smittede på Engelsborgskolen
08. oktober 2020 kl. 11:45 Opdateret: kl. 19:15
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?