8. august 2020
De ældste børn i Børnehuset Svanen hedder Listerævene, der har fået lov til at stå modeller sammen med Det Grønne Flag, der dog ikke var i humør til at blafre denne fredag morgen. Foto: Frank S. Pedersen
gallery icon

Se billedserie

De ældste børn i Børnehuset Svanen hedder Listerævene, der har fået lov til at stå modeller sammen med Det Grønne Flag, der dog ikke var i humør til at blafre denne fredag morgen. Foto: Frank S. Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børnehus får igen fin anerkendelse: Listerævenes svanesang for det grønne flag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnehus får igen fin anerkendelse: Listerævenes svanesang for det grønne flag

For ottende gang i sin 16 års levetid har børnehuset Svanen fået Friluftsrådets anerkendelse som Grønne Spirer

Det Grønne Område - 14. juli 2020 kl. 18:30
Af Frank S. Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Midt mellem to byger en regnfuld fredag morgen, viser naturen sig fra sin vindsvage side, da de store børn i børnehuset Svanen stiller sig op til fotografering. Listerævene synger deres Svanesang på toppen af bakken, som rager godt op mod flagstangen.

"Da de gravede ud til bostedet herinde ved siden af, blev jeg spurgt, om vi kunne bruge noget jord. Stort ja," fortæller Svanens leder Helle Wachmann, der med forældrehjælp og en rendegraver fik gjort jordbjerget til en bakke, der også kan bestiges af de mindste børn.

Morgensang og krible-krable

Fra flagstangen vajer Det Grønne Flag, som børnehuset for nyligt blev tildelt af Friluftsrådet for ottende gang. En anerkendelse af børnehusets arbejde med naturen.

"Vi har været i gang i alle de 16 år Svanen har eksisteret, og efter de første otte-ti år blev vi enige om også at få papir på arbejdet," siger Helle Wachmann.

Imens samler alle huset 100 børn til fredagens fælles morgensang, som naturligvis foregår med behørig coronaafstand.

Henne i hjørnet får gamle stolper og træstykker lov til at forvitre til glæde for både alverdens insekter og nysgerrige børn. En lille skov og en krible-krable-indhegning, eller biotop, er flere eksempler på, hvordan instutionens børneliv og naturen bliver blandet sammen.

Politisk anerkendelse

Indsatsen og anerkendelsen fra Friluftsrådet er også blevet bemærket fra politisk side i kommunen.

"Et stort tillykke til Svanen. Som formand for Børne-og-Ungdomsudvalget, og Radikal, bliver jeg naturligvis stolt hver gang en af vores institutioner kvalificerer sig til Grønt Flag. Vi lever i en tid, hvor klima og bæredygtighed fylder mere end nogensinde. Der ligger meget håb i at institutioner gør så fint et stykke arbejde for at den næste generation får forståelsen for udfordringerne og mulighederne ind tidligt, så vi kan blive stadig bedre til at håndtere klimasituationen for hver ny generation", siger formand for Børne- og Ungdomsudvalget, Gitte Kjær-Westermann (RV), i en pressemeddelelse, der også beskriver flere af børnehusets naturlige initiativer:

Børnene har blandt andet passet haletudser og fulgt deres udviklingen i nogle uger, for til sidst at slippe dem løs i det vandløb de kom fra.

Der har været temauge om bæredygtighed i børnehøjde, hvor børnene lærte om vigtigheden af at passe på jordens ressourcer gennem kompostering og affaldssortering. Børnene sorterede affald fra deres madpakker.

Der blev samlet skrald med opmærksomhed på tiden det tog før det var nedbrudt og hensynet til dyrelivet. Børnene lavede også sjove fantasidyr, maskiner, våben og instrumenter af medbragt skrald.

Spirende bæredygtighed
Også temaet "Biller i Bevægelse", var populært, her lærte børnene om billernes anatomi og motoriske færdigheder. Herefter udforskede og eksperimenterede børnene, sammen med de voksne, med lege, hvor både natur og krop var i fokus. Der blev fundet biller, talt ben, beundret farver, lært om styrke og bevæget sig som biller.

"Aktiviteter om og i naturen giver børnene nogle gode erfaringer i fællesskab med andre, som de kan trække på fremover, herunder i skolen. Dertil kommer ikke mindst en første forståelse af, hvor vigtig bæredygtighed er både for dem selv og samfundet. Det er en dagsorden, som vil følge dem resten af livet," siger Martin Vendel Nielsen (K), der er næstformand for Børne- og Ungdomsudvalget.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?