30. maj 2020
Katarina Ammitzbøll vil lade det være op til gymnasierne selv at regulere elevernes egenbetaling til studieture. Foto: Jesper Bjørn Larsen
Katarina Ammitzbøll vil lade det være op til gymnasierne selv at regulere elevernes egenbetaling til studieture. Foto: Jesper Bjørn Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Vi skal ikke lovgive om studieture på Christiansborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Vi skal ikke lovgive om studieture på Christiansborg
Debat Villabyerne - 23. januar 2020 kl. 10:31
Af Katarina Ammitzbøll, MF, Ungdoms, Uddannelses-og forskningsordfører for Det Konservative Folkeparti
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For nylig meldte den socialdemokratiske børne-og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ud, at hun ønsker at sætte et loft for egenbetalingen for studieture på landets ungdomsuddannelser.

Hendes argument om, at studieture skaber et såkaldt A og B-hold på gymnasierne, hvis en studierejse koster mere end 3.000 kroner, er helt forfejlet.

Der skal sættes et loft på 3.000 kroner, må vi forstå.

Men hvorfor så lige denne beløbsgrænse? Hvad bygger det på?

arrow Læs også: DEBAT: Vis de unge erhvervsuddannelserne

Udmeldingen synes ikke at være underbygget på hverken fakta eller gymnasieledernes evne til at træffe de rigtige beslutninger.

Man kan vende argumentet om - faktisk giver studieturene en mulighed for, at elever fra økonomisk pressede vilkår kan komme på rejser, de ellers ikke havde mulighed for.

Gymnasier har ofte mulighed for at yde tilskud gennem eksempelvis ansøgninger hos fonde. Der kan være tilskud til elever, som har et særligt behov.

Mange elever tjener selv et tilskud ved at arbejde i et supermarked. Det kan der også være noget sundt i, at man som ung oplever, at ting koster, og at der skal arbejdes en hel del timer for at spare 3.000-5.000 kroner sammen. Måske er der så en mindre risiko for, at de lader sig lokke af for eksempel Kviklån, når de bliver ældre og sidder fast med dyre renter.

Flere rektorer fra gymnasier i Gentofte Kommune udtrykker en generel kritik af ministerens forslag i Villabyerne i sidste uge. På flere gymnasier foretages der faktisk en afstemning i klasserne om, hvor studieturen skal gå hen og til hvilken pris.

Eleverne har dermed direkte indflydelse på pris og sted. Ligesom man generelt er blevet klimabevidst og dermed også om flyturens CO2-aftryk i forhold til rejseudbytte og pris.

Jeg mener, at det er vigtigt, at vores unge ser lidt af verden, som kan forekomme kompleks og fremmed. Det er en vigtig dannelse og giver indsigt i forskellige kulturer, når man rejser. Det kan give grobund for bedre internationale relationer og sameksistens på sigt.

På Christiansborg skal vi ikke lave politiske snuptagsløsninger og regler, hvis man synes, der er et problem.

Jeg har fuld tillid til, at der både er dygtige og kløgtige ledelser på vores uddannelsesinstitutioner. De ved bedst selv, hvordan midlerne prioriteres for at styrke dannelse og faglighed hos vores unge. Ligeså vel som jeg har tillid til vores unge.

Nyhedsbrev tilmelding

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

KONTAKT OS