8. april 2020
Affald 1
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: For dårlig affaldssortering i Gribskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: For dårlig affaldssortering i Gribskov
Debat Ugeposten Gribskov - 21. januar 2020 kl. 11:05
Af Ida-Marie Colding Olsen, elev på Gribskov Gymnasium
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Hillerød Kommune har borgerne netop fået endnu en skraldespand. Det vil altså sige, at der i husstandene rundt omkring i Hillerød nu både bliver sorteret affald i skraldespande til restaffald, madaffald, pap, papir, metal og plast. Men her i Helsinge har vi desværre kun to. To skraldespande til en hel husstands affald, hvoraf en stor del ville kunne genbruges og udnyttes som ressource.

At politikerne i Gribskov er sløve og vælger at nedprioritere miljøet i en tid, hvor miljøkrisen er så aktuel, og hvor så mange andre er hoppet med på den såkaldte ”miljøbølge ”, er simpelthen for dårligt. Alt for dårligt.

Et signal til borgerne

Netop dette sender nemlig også et budskab til Gribskovs borgere om, at miljøet ikke er i stor nok fare til at gøre en indsats. Dette er også ensbetydende med, at der i flere husstande også bliver slækket mere på sorteringen af affaldet.

Ifølge Miljøstyrelsens rapport ”Danmark uden affald” ryger 80 procent af husstandenes affald til forbrænding. Det er en del, når man tager i betragtning, at hver dansker smider mere end 8 kilo affald ud om ugen. En stor del af disse 80 procent består af genanvendelige materialer såsom plast, papir, metaller m.m. I stedet for at genanvende materialerne producerer vi nye.

Hillerød Kommune er ikke den eneste kommune, som har gjort det nemmere for borgerne at gøre en indsats på miljøfronten. Mange andre danske kommuner går også forrest, når det gælder alt fra at lave sprøjtegiftfrie kommuner til effektivisering af affaldssorteringen.
Kigger vi lidt længere væk til fx Malmø, sorterer de i omkring 10 skraldespande, så det er simpelthen for dårligt, at vi her i Gribskov ikke engang kan skaffe borgerne en tredje skraldespand.

Penge at spare

Det er ikke pengene, der er problemet. Faktisk er der penge at spare, hvis kommunen bytter de almindelige skraldespande til husholdningsaffald ud med separate skraldespande til pap, papir og metal. Der kan faktisk spares flere tusinde kroner, hver gang en 600-liters skraldespand til husholdningsaffald bliver udskiftet. Grunden til dette er, at det er dyrere at køre usorteret affald til affaldsanlægget.

Så Gribskov kommune… Hvad er problemet?