19. januar 2021
Udvalgsformand Thorkild Gruelund mener der skal gøre noget for samtalen, sproget og tonen på plejehjemmen - frem for flere kontrollanter.
Udvalgsformand Thorkild Gruelund mener der skal gøre noget for samtalen, sproget og tonen på plejehjemmen - frem for flere kontrollanter.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Vi skal fokusere på samtalen, sproget og tonen på plejehjemmene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Vi skal fokusere på samtalen, sproget og tonen på plejehjemmene

Af Thorkild Gruelund (SK), formand for Social- og seniorudvalget:

Debat Ugebladet Hørsholm - 06. juli 2020 kl. 10:00

I fredags sad jeg og fulgte morgennyhederne på TV2. Emnet var de ulykkelige forhold, som skjult kamera har afsløret på et par jyske plejehjem.

arrow Læs også: DEBAT: Venstre, I skal have skolepengene tilbage - vi har ikke Aarhus-tilstande

Det er altid meget trist med sådanne historier.

Men virkelig forundret bliver jeg, da jeg på skærmen oplevede Ældre Sagens vicedirektør Michael Teit Nielsen udtale, at vi må have flere uanmeldte besøg på danske plejehjem.

Ældreomsorgen er over de seneste år blevet mere kompliceret med tidlig udskrivning fra hospitaler og større faglige krav til medarbejderne.

På samme tid er der generelt over hele landet sparet på normeringer. Færre medarbejdere har ansvaret for flere opgaver - også flere komplicerede opgaver.

Så vil Ældresagens vicedirektør have flere "mappedyr" ind på plejehjemmene og stresse vore medarbejdere.

Det mener jeg er forkert. Min oplevelse er, at vi har en medarbejderstab over det ganske land, naturligvis kender jeg mest til Hørsholm, som er meget dedikeret til deres arbejde, meget fagligt ansvarlige og meget kærlige og omsorgsfulde. Så har TV2 Nyhederne fundet to plejehjem, hvor noget er galt, og nu skal samtlige plejehjem "straffes". I henhold til vicedirektøren.

De eksterne kontrollanter er som oftest personer, som sætter sig ved plejehjemmets computere og kontrollerer om alle data er korrekte. Fint og nødvendigt.

Sagt på en anden måde: Hvis fru Hansen sover dårligt, så kan nattevagten sætte sig og holde fru Hansen i hånden en times tid. Hvis social- & sundhedshjælperen glemmer at skrive det ind på computeren, så opfatter kontrollanten episoden som grænsende til strafbart.

Jeg lyttede mig til i TV indslaget, hvor familiemedlemmerne udtalte sig, at de ældre og pårørende var krænket over samtalen mellem medarbejdere og de ældre.

Det inspirerer mig til i de kommende budgetforhandlinger i Hørsholm at foreslå, at kommunen afsætter 200.000 kr. til, at vi fokuserer på samtalen, sproget og tonen generelt i vores hjemmepleje og på vore plejehjem.

Vi har alle godt af en "brush up". Snak kan nemt blive for indforstået, uanset hvilket fag vi er i.

Lokalpolitikere og ledelser på rådhuse skal udvikle det ansvar, vi uddelegerer til medarbejdere og ledere på plejehjem. Ikke afvikle ansvar ved at eksterne kontrollanter kommer farende ind og ud af døren.

arrow DEBAT: Ældre skærer tænder uden varme hænder
03. august 2020 kl. 10:56 Opdateret: kl. 12:45
arrow DF ønsker redegørelse: Vil bag facaden på Hørsholms plejehjem
03. august 2020 kl. 10:40 Opdateret: kl. 09:38
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?