23. januar 2021
Enhedslistens Torben Kjær, medlem af Region Hovedstaden
Enhedslistens Torben Kjær, medlem af Region Hovedstaden
Foto: Søren Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Der kommer det hospital, som pengene rækker til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Der kommer det hospital, som pengene rækker til

Af Torben Kjær (EL), medlem af Danske Regioners Sundhedsudvalg og Hovedstadens Regionsråd

Debat Ugebladet Hørsholm - 31. juli 2020 kl. 06:00

Nordsjællands Hospitals direktør Bente Ourø Rørth argumenterede i en kronik 22. juli i Ugebladet for, at det ny hospital med for få sengepladser og ambulatorierum lever fuldt op til fremtidens forventninger og krav til et moderne sundhedsvæsen.

arrow Læs også: DEBAT: Superhospital i verdensklasse

Det er direktørens holdning, men det harmonerer ikke med de politiske ambitioner, der gennem årene er fremført. Det er nødvendigheden af en tåbelig indeksregulering, så der kan bygges mindre hospital end oprindeligt planlagt. Det gælder ud over for få sengepladser også produktionskøkken, som politisk prioriteres, men som man administrativt kan leve uden.

At lade ambulante forløb foregå i sundhedshusene i Helsingør og Frederikssund samt hjemmebehandling er fornuftigt, når det giver mening for borgerne. For mange vil det dog være nemmere, hvis det foregår på hospitalet i Hillerød, og de skal ikke sendes til et af sundhedshusene pga. for lidt kapacitet på hospitalet.

Samarbejdet på tværs af sektorer herunder almen praksis fremhæves også som kun en fordel, men igen tyder det mere på nødvendigheden af kapacitetsproblemer end for borgernes skyld. Der skal naturligvis samarbejdes, hvor det er til gavn for borgerne, men for de fleste stresser det med for mange kontakter til forskellige dele af sundhedsvæsenet. Mange med langvarige kroniske sygdomme efterlyser, at der er en læge i systemet, der ved tilstrækkeligt om helheden, så de netop ikke behøver komme for mange steder. For nogle kan det med fordel være den praktiserende læge, men for andre vil det være i det specialiserede hospitalssystem, da det kræver specialviden og -udstyr, for at det giver mening.

I sådanne tilfælde skal borgerne ikke besværes med indblanding af alle sektorer, men man skal lade det ligge i den sektor, hvor det giver bedst mening for borgerne.

Der kommer det hospital, som pengene rækker til. Dog fik politikerne i sidste periode vished for, at der kan tilbygges 92 sengepladser efterfølgende, hvis det bliver nødvendigt. Det blev også sikret, at køkken kan udvides til produktionskøkken hurtigt efter hospitalets færdiggørelse for regionale midler, hvis der ikke bliver penge til det under byggeriet.

Politisk må vi fastholde de politiske ambitioner, som der er kæmpet for gennem mange år, med mindre udviklingen sundhedsfagligt tilsiger andet. Det er pt ikke situationen i et omfang, der retfærdiggør kapacitetsproblemerne.

arrow DEBAT: Jeg glæder mig til det nye hospital
04. august 2020 kl. 06:00 Opdateret: kl. 12:46
arrow Kronik: Hørsholm kan se frem til et hospital i verdensklasse
22. juli 2020 kl. 07:00 Opdateret: kl. 10:10
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?