7. juni 2020
Folehavekvarteret er et af Hørsholms gamle villakvarterer hvor plangrundlaget er forældet.
gallery icon

Se billedserie

Folehavekvarteret er et af Hørsholms gamle villakvarterer hvor plangrundlaget er forældet.
Foto: Søren Hempel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Charlotte Kirchheiner - hvad er der sket med din integritet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Charlotte Kirchheiner - hvad er der sket med din integritet?

Af Preben Carøe, Ringvej 24, Hørsholm:

Debat Ugebladet Hørsholm - 15. januar 2020 kl. 07:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ifølge en pressemeddelelse, udarbejdet af den team leder, der blandt andet står bag den fejlagtige godkendelse af arealoverførslen på Højskolevej, skulle du have udtalt ”Hvorfor skal vi smide et værktøj væk? Langt de fleste arealoverførsler giver rigtig god mening, f.eks. når et vejareal, som er blevet til overs, kan give en borger glæde som havejord.” Og:
”Vi skal passe på byen og dens udvikling, og det gør vi bl.a. helt overordnet med lokal- og byplanerne. Ved at bevare arealoverførsler som værktøj, bevarer vi samtidig borgernes mulighed for at bruge deres ejendomsret, og det opfatter jeg som en væsentlig ret, der ikke skal fratages Hørsholms borgere.”

arrow Læs også: DEBAT: To tunger og journalistisk sjusk
DOKUMENTATION


Her er den pressemeddelelse Hørsholm Kommune udsendte efter møde i Miljø- og planlægningsudvalget 12. december:

Arealoverførsler skal fortsat være et aktivt værktøj. Det har Miljø- og Planlægningsudvalget besluttet i dag, den 12. december.

Miljø- og Planlægningsudvalget anbefaler, at Kommunalbestyrelsen beslutter, at det fortsat skal være muligt at opnå en dispensation til en arealoverførsel, hvis det betyder, at størrelse på grunden giver en byggemulighed, som passer ind I området og kommer tættere på den grundtanke, der var med lokalplanen.

Hvorfor skal vi smide et værktøj væk?” spørger Charlotte Kirchheiner, næstformand i Miljø- og Planlægningsudvalget, og fortsætter: ”Langt de fleste arealoverførsler giver rigtig god mening, f.eks. når et vejareal, som er blevet til overs, kan give en borger glæde som havejord.”

En arealoverførsel er overførsel af et stykke areal fra en eksisterende grund til en anden eksisterende grund. Forskellen fra en udstykning er, at der ikke opstår nye grunde. Typisk bruges arealoverførsler, når der fx skal overføres et stykke vej eller sti til en privat have, hvis det er blevet overflødigt – eller den modsatte vej. Det kan også være én borger som sælger et stykke af haven til sin nabo.

Alle grunde i byen har en byggeret, altså en mulighed for at bebygge en vis procentdel af grunden – i praksis kan grundstørrelser dog være for små til at give en passende byggemulighed, og i disse tilfælde kan arealoverførslerne gøre matriklerne store nok til, at ejeren opnår en rimelig byggemulighed.

Det er disse sidstnævnte ganske få sager, som fået stor fokus i den seneste tid. De seneste fem år, har der været tre sådanne sager i Hørsholm, altså sager, hvor en ejer får tilført areal gennem en arealoverførsel og derved opnår en rimelig byggemulighed. Der har derudover været seks andre sager om arealoverførsler de seneste fem år, de har alle været i stil med førnævnte eksempel med stien, der bliver nedlagt og, hvor naboen får tilført noget havejord.

”Vi skal passe på byen og dens udvikling, og det gør vi bl.a. helt overordnet med lokal- og byplanerne.,” siger Charlotte Kirchheiner ”Ved at bevare arealoverførsler som værktøj, bevarer vi samtidig borgernes mulighed for at bruge deres ejendomsret, og det opfatter jeg som en væsentlig ret, der ikke skal fratages Hørsholms borgere.”
Harmonerer ikke

Det kan godt være at du har udtalt dig som citeret, men med tanke på din altid høje integritet, tror jeg ikke på at du har godkendt, at disse bliver brugt til at bagatellisere det sagen handler om, nemlig de tre tilfælde, hvor der sker en voldsom fortætning.
Det harmonerer jo i øvrigt slet ikke med dine udtalelse omkring fortætning i Folehavekvarteret, hvor du selv bor. En tilsvarende restriktiv anvendelse af arealoverførsel vil jo netop give samme resultat og stadig give plads til dispensation i de mindre forhold, som du selv nævner et eksempel på.

Ikke i egen baghave

Det er åbenbart OK med fortætning, når bare det ikke er i egen baghave og det i øvrigt hjælper en partifælle og en centerchef med at indkassere en gevinst på det arealoverførte areal på op til 3,5 million kroner.
Hvordan du får ejendomsret blandet ind i sagen forstår jeg ikke. Der er jo ikke nogen der anfægter, at de pågældende ejer en grund med en byggeret. Men at en grundejer i spekulationsøjemed køber en grund, der har en størrelse, der i praksis gør den ubebyggelig, er jo ejerens problem.

arrow Arealoverførsler: Udvalgsmedlem beskyldes for dobbeltmoral
15. januar 2020 kl. 08:30 Opdateret: kl. 08:51
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?