3. april 2020
Rehabiliterings-teams var den institution, der hjalp mig tilbage til et næsten normalt liv som 90-årig.
Rehabiliterings-teams var den institution, der hjalp mig tilbage til et næsten normalt liv som 90-årig.
Foto: pikselstock - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Bevar rehabiliterings-teams i hjemmeplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Bevar rehabiliterings-teams i hjemmeplejen

Af Hanne Mortensen, Strandvænget 23, Rungsted Kyst:

Debat Ugebladet Hørsholm - 11. februar 2020 kl. 07:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rehabiliterings-teams var den institution, der hjalp mig tilbage til et næsten normalt liv som 90-årig. Af alle de tilbud kommunen havde var mit re-hab team dem, der fik tingene til at ske.

Sygdomshistorie: Fald, tre brud på bækkenet. Et par dage på sygehus, så udskrevet til hjemmet. Cirka en uge senere stærke smerter grundet overanstrengelse, dernæst indlagt på Sophielund til smertebehandling og genoptræning.

I cirka en måned havde jeg så stærke smerter, at jeg ikke kunne sidde, gå eller stå på normal vis. Jeg mistede appetitten og tabte mig ca. 11 kg. Jeg fik smertestillende medicin efter behov til medio oktober, hvor smerterne endelig holdt op. Ingen medicin siden da.

Genoptræning: Hjemsendt medio august, stadig fysisk immobil, blev jeg mødt af et særdeles professionelt og inspirerende re-hab team, der bestod af sygeplejerske Christina og ergoterapeut Gitte. De havde den store faglighed og tid til at yde den nødvendige hjælp, så jeg kunne få mine færdigheder igen - jeg var totalt selvhjulpen inden mit fald.

Hjemmehjælpere fra Hørsholm Kommune trådte til i hele forløbet med hjælp til alle de opgaver, jeg endnu ikke magtede. Månederne gik, jeg fik langsomt opbygget min muskelkraft i benene via fysioterapi, fik min appetit igen og generhvervede mine færdigheder i en grad, så jeg nu kan klare mit liv i eget hjem med stærkt begrænset hjælp fra kommunen, med utrolig støtte fra min familie; især mine tre børn, som stadig passer på mig og hjælper mig.

Jeg kan nu se frem til en tilværelse som selvhjulpen i mit hjem, og det er jeg dybt taknemmelig for.

Synspunkt: Det er desværre ikke undgået min opmærksomhed at hjælpen til de ældre i Hørsholm Kommune er under pres. Visse personalegrupper, som fx hjemmehjælpen, arbejder undertidspres og har ofte ikke tid nok til opgaverne.

Og ikke mindst re-hab teams burde styrkes og udbygges således som det sker i flere kommuner i Nordsjælland. De er en succes, så hvorfor ikke bruge de gode erfaringer.

Det er næppe billigere at give en borger total pleje og ophold på plejehjem, end at hjælpe dem, der kan, til at blive selvhjulpne - og hvis de ønsker det, blive i eget hjem.

Politik handler om at have et medmenneskeligt menneskesyn, hvor man tager hånd om de svageste i samfundet, herunder børnene og de ældre. Det handler om at vise respekt og værdighed over for patienter/borgere OG det sundhedspersonale der passer på dem, og give disse tid og mulighed for at udføre deres opgaver på forsvarlig vis og med faglig stolthed.

En opgave, der bør være mulig i en velhavende kommune som Hørsholm.

Det er næppe billigere at give en borger total pleje og ophold på plejehjem, end at hjælpe dem, der kan, til at blive selvhjulpne