24. november 2017
Jens V. Bruun fortæller om mulighederne for hjælp ved nedsat hørelse.
Jens V. Bruun fortæller om mulighederne for hjælp ved nedsat hørelse.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nedsat hørelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nedsat hørelse
Debat Taastrup - 19. april 2017 kl. 14:34
Af jens v. bruun, Engstien 12, Taastrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mange, især lidt ældre (60+) har nedsat hørelse, men mange af dem ved ikke, hvordan de kan få afhjælpning til bedre hørelse.

Nedsat hørelse bevirker, at man ikke kan følge med i samtaler, da man ikke kan opfatte alle de sagte ord korrekt, så det giver mening.

Hvis du selv eller en af dine pårørende har dette handikap, bør I i første omgang få det undersøgt hos en ørelæge, som kan lave en høreprøve for at se, om hørelsen er nedsat.

Nedsat hørelse kan være enten nedsat skelneevne, så man godt kan høre lyd, men ikke skelne de enkelte lyde, og derfor bliver lyd blot 'støj'. Det kan også være direkte tiltagende døvhed.

Nedsat skelne evne kan ofte tackles med et høreapparat. Dem er der mange forskellige kvaliteter i. Jo finere og bedre der er, des dyrere er de så også. Der er mange høreklinikker, der sælger høreapparater. De annoncerer meget i papirpressen. I sygehusvæsnet kan man få dem gratis, men der er ofte meget lang ventetid herpå.

Høreapparater kan imidlertid ikke altid være nok. Man kan så via regionernes kommunikations centre, få bevilget ekstra udstyr. Man skal ikke have henvisning dertil. Et ekstra udstyr skal bruges i samklang med høreapparaterne. Det skal dog nævnes, at er man i forsamlinger med mere end 1 gruppe, der taler samtidigt og hver for sig, er høreapparater oftest ikke til nogen hjælp. Endelig skal det nævnes, at Høreforeningen, hvor man som medlem kan få hjælp og vejledning.

Jeg fik hjælp via en høreuddannet, der fortalte om kommunikationscentrene, for mit vedkommende i Region Hovedstaden i Hellerup, og der er et andet center i Roskilde for i hvert fald noget af region Sjælland.