13. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vildskab, trivsel og grønne kiler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vildskab, trivsel og grønne kiler
Debat Stevns - 16. april 2021 kl. 13:02

Kommuneplan 2021 er midt i høringsfasen. Samtidig har Stevns Kommune meldt sig til Miljøministeriets konkurrence: Danmarks vildeste kommune. Tænk, hvis vildskaben kunne leve videre i kommuneplanen, når konkurrencen er overstået?

Jeg bor midt i Store Heddinge. Alligevel vil jeg gerne bidrage til at få naturen helt ind i hjertet af den stevnske planlægning. Så her er nogle af mine overvejelser.

I Rødvig, Store Heddinge, Hårlev og Strøby Egede - vores fire udviklingsbyer - er der udlagt grønne kiler, som ikke må bebygges. Det giver muligheder.

- Tænk, hvis beboerne kunne plante krydderurter og frugttræer. Så kunne man hentede timian til aftensmaden, kirsebær til desserten og nyde blomsterduften sammen med bierne. Flere blomster, færre græsørkener.

- Tænk, hvis der var mange flere plantearter inde i byerne. Så kunne man sammen med sine børn blive nysgerrig - og klogere - på naturen uden for sin gadedør.

- Tænk, hvis artsrigdom blev et mål. Kunne man samarbejde med produktionsskoler og lade gartnerelever afprøve ideer? Gartnere og biologer kunne inviteres til at rådgive borgerne: hvilke planter på hvilke områder. Man kunne også invitere virksomheder til vildere udendørsarealer.

- Tænk, hvis naturvejlederen i fremtiden kunne guide skoleelever og turister gennem helt nye biotoper i vores erhvervsområder.

Vi skulle tilbyde universitetsafdelinger mulighed for at følge og dokumentere udvikling og sammenhænge mellem plante- og dyreliv. Og hvordan disse indvirker på trivslen for borgerne. (Eksempelvis dokumenterede Hjørring Kommune en fordobling af bierne og firedobling af sommerfugle bare et år efter, at de satte parker, grøftekanter, rundkørsler, græsplæner og store landområder omkring byen i spil.)

Selvfølgelig skal landbruget også være med, hvis vores kommune skal være vildere. De opdyrkede arealer fylder mere end 70 procent af Stevns' areal. Jeg er ikke landbrugskyndig, men processerne med at udtage lavbundsjorde, finde dyrkningsmetoder, der binder mere kulstof, skabe korridorer til planter og dyr bliver vigtige elementer, når naturen skal have bedre betingelser.

Vi kan satse på at skabe et helt nyt vidensmiljø i Stevns Kommune til gavn for borgere, erhverv, miljø og natur, for os lokale og for vores turister.

Hvis mange tager del i konkurrencen om at give naturen mere plads, kan kommuneplanens vision om større biodiversitet og mere natur få et ordentligt løft med os alle som medskabere. Og den gevinst er vigtigere end at vinde konkurrencen.

Konkurrencen løber i øvrigt frem til efteråret 2022.

Christian Hoffmann Nielsen
murer og spidskandidat for Enhedslisten Stevns

Jernbanegade 4a, 4.th.
Store Heddinge

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?