9. december 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi efterspørger en opbremsning af økonomien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi efterspørger en opbremsning af økonomien
Debat Stevns - 24. juli 2019 kl. 12:46
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En opremsning af budgetprocessen fra borgmesteren (læserbrev fredag 19. juli), men intet svar på det, som vores indlæg handlede om.

Som politisk leder er man forpligtet til at handle, når økonomien løber løbsk. Det er borgmester og viceborgmester med flertallet bag sig, der har ansvaret. Nyt Stevns sidder i opposition og har ikke flertal, hverken i udvalg eller Kommunalbestyrelsen. Borgmester og flertallet (V, S, K, R), har ikke givet oppositionen (Nyt Stevns, EL, DF) indflydelse, siden de tiltrådte, men har ønsket at køre selv.

Da borgmesteren overtog økonomien for halvandet år siden, overtog hun en solid og stabil økonomi med 180 millioner kroner i kassen. Prognosen siger, at ved udgangen af 2019 - altså på kun to år - har flertallet brugt 110 millioner. De tal taler helt for sig selv. 4. september 2018, kunne vi læse borgmesterens økonomiske tilgang i DAGBLADET under overskriften: »Stevns aflyser besparelser og henter penge op af kassen«. Herefter er kursen fortsat samme vej. Man tror, at pengene falder ned fra himlen.

Den eksplosive stigning i udgifterne til ældre på Stevns er et resultat af manglende politisk indgriben. Stigningen viste sig allerede ved budgetoverskridelserne 2018, hvor man ikke greb ind. Derfor lavede vi selv et budget 2019 i balance, som flertallet kunne have tilsluttet sig . Det havde minimeret problemerne - også i socialudvalget. Men nej - flertallet vedtog sit eget budget 2019 med et bevidst underskud på 22,3 millioner kroner, som har eskaleret situationen. Hver dag i 2019 bruges der altså 60.000 kroner mere, end der er indtægter til. Sådan lægger man ikke budgetter i vores optik.

Vi mener, at den løbske økonomi burde være bremset med tiltag som anlægsstop, ansættelsesstop, effektivisering af administrations- og ledelseslagene, gennemgang af kommunens økonomi fra A til Å for uhensigtsmæssigheder ved uvildig instans, alt overflødigt skåret væk, som f.eks. verdensarvsråd, verdensmålsprojekt, konsulentansættelser, folkemøde på Bornholm for hele Kommunalbestyrelsen osv. Men intet er der sket.

Alligevel beder borgmesteren nu om, at hele Kommunalbestyrelsen står sammen om at løse problemerne. Vi hjælper gerne til, hvis flertallet tager det ansvar, der skal til.

For Nyt Stevns er det borgernes penge, at det handler om, og de skal administreres ansvarligt.

Jørgen Larsen
Mogens Haugaard
Nyt Stevns