23. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Statsvej er spild af 700 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsvej er spild af 700 millioner kroner
Debat Stevns - 12. maj 2021 kl. 12:56

De planer, som Vejdirektoratet nu på statens vegne har lagt på bordet sammen med en stærkt kritisabel VVM-redegørelse, viser, at kommissoriet for en ny vej fortoner sig til lyden af mange millioner: nemlig at aflaste trafikken til og gennem Køge.

Til moro for deltagere i stort borgermøde i Hellested 2019 blev vejen nu da også pludselig kaldt en udviklingsvej. Mange politikere fra både Stevns og Køge har ukritisk taget VVM-redegørelsen og dens flagermusargumenter til sig, selv om den i meget ringe omfang har undersøgt de to korridorer ligeværdigt: der er f.eks intet belæg for at finde flere sjældne flagermus i Vallø Storskov end langs B-forslaget. Der er intet belæg for at kalde naturværdier mere værd på den ene eller anden strækning.

De fleste ved, at den rigtige vej skal ligge så nær som muligt på Strøby Egede og Herfølge for at løse trængselsproblemet omkring Køge. Det har de to kommunalbestyrelser ikke erkendt.

Staten har bevilget 15 millioner kroner til at gennemføre VVM-redegørelsen, og Vejdirektoratet har fremlagt tre forslag til linjeføring - det ene ringere end det andet. Ingen af dem lever op til kommissoriet om at løse trængselsproblemet i Køge. Alligevel er der ganske få stevnske politikere, der endnu har meldt klart ud, hvad de mener (undtaget er Radikale og Enhedslisten). Ganske få i Køge.

Vi spørger: Hvor er den mellem- eller overkommunale myndighed i en sag, som to nabokommuner ikke selv kan løse? Vi har både en region og et fælleskommunalt kontaktudvalg i regionen, men ingen af dem inddrages i en sag som denne. Hvad gør staten som den bevilgende myndighed for at sikre den rigtige løsning? Hvor er ansvarligheden over for skatteydernes penge? Alle disse spørgsmål synes ubesvaret.

For nylig har adskillige saglige læserbreve peget på alle uhensigtsmæssighederne og den manglede opbakning til de forslag, der er i spil. Konklusionen må være, som foreslået af Erik Larsen, Strøby (Stevnsbladet 21. april): »Læg dette projekt i graven og vent på en ny generation af politikere i Køge. Derved kan en nordlig statsvej (nord om Herfølge) gennemføres til stor gavn for alle parter. Trafikforliget gælder i 15 år, så der er tid nok«.

Så kan vi slippe for unødige eksproprieringer, spild af skatteydernes penge og forringelse af beskyttede naturværdier, f.eks en 350 meter lang bro (til 100 millioner kroner) over habitatområdet Tryggevælde Ådal - en bro, som i al fremtid vil stå som et synligt bevis på en falliterklæring for det kommunale selvstyre i Østsjælland.

Der skal tages politisk stilling til denne sag nu - også inden et kommunalvalg. Derfor må vi opfordre til, at når borgmestrene for Køge og Stevns mødes, afklarer og fortæller os andre, hvad de enkelte partier mener! Det vil vi læse med stor spænding.

Anne-Grethe Mathiesen
Tåstrup
Karen Secher

Tåstrup
Lars Asserhøj
Risby

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?