13. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Opvarmning af Stevnshallen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opvarmning af Stevnshallen
Debat Stevns - 05. oktober 2019 kl. 10:03
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På sit møde 24. september besluttede AET-udvalget, at opvarmningen af den kommende Stevnshal skal ske kun ved jordvarme.

I et notat har forvaltningen gennemgået flere typer anlæg - lige fra et gasfyr over et rent jordvarme anlæg til et kombianlæg med både jordvarme og solceller. Heldigvis valgte udvalget en klimavenlig løsning, nemlig et jordvarmeanlæg - al mulig ros for det.

Når jeg alligevel skriver, er det, fordi det ærgrer mig, at man ikke fulgte Klima- og Energigruppen Stevns anbefaling og valgte den bedste løsning: et anlæg med både jordvarme og solceller.

Forskellen mellem at vælge et rent jordvarmeanlæg og ét, hvor man tilføjer solceller, betyder, at vi får 11 gange mere CO2-udledning pr. år uden solcelleløsningen - dertil kommer, at den bedste løsning med solceller vil spare 3-5.000 kroner pr. år på den årlige omkostning.

Et jordvarmeanlæg med solceller er dyrere i anskaffelse, men næsten gratis at drive. Da kommuneaftalen for 2020 indeholder et betydeligt løft af anlægsloftet, bør det ikke være staten, som bremser os fra at købe det dyre anlæg. Har kommunen derimod problemer med finansieringen, kan man eventuelt låne pengene i Kommunekredit, som udsteder grønne lån. Her kan driftsbesparelsen bruges til at dække de fleste af renterne på lånet.

Skal vi nå målet om 70 procent CO2-reduktion, skal vi alle bidrage mest muligt, og derfor er det vigtigt, at kommunen som rollemodel går forrest.

Michael Graakjær
medlem af Klima- og Energigruppen Stevns

Skovvangsvej 72
Strøby Egede

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?