18. september 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nationalbanken er kilde til bogen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nationalbanken er kilde til bogen
Debat Stevns - 22. november 2019 kl. 12:38
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Cheføkonom Frank Øland er ansat i den private interesseorganisation: Landbrug & Fødevarer, hvor han er sat til at miskreditere de nationaløkonomiske fakta, der dokumenterer dansk landbrugs beskedne økonomiske betydning, sådan som jeg har beskrevet dem i min nye bog: Farvel til dansk landbrug. Cheføkonomen mener at vide, at bogen bygger på »løse påstande og spekulationer« (DAGBLADET onsdag).

arrow Læs også: Kjeld Hansens bog er ren fiktion

Nej, Frank Øland, sådan forholder det sig ikke. Der er tale om kontante fakta, som Nationalbankens direktør Lars Rohde fremlagde i et stort interview i oktober 2018 med landbrugsavisen.dk, hvor Lars Rohde blev spurgt om landbrugets bidrag til samfundsøkonomien. Han svarede ordret:

»Landbrugets betydning er på skrump. I dag er det kun 1,2 procent af samfundets værditilvækst - det vi kalder bruttofaktorindkomsten - der kommer fra landbruget. I 1980 bidrog landbruget med fem procent. Siden finanskrisen er det danske bruttonationalprodukt steget med 10 procent. I forhold til det betyder landbrugets 1,2 procent relativt lidt for den danske økonomi.«

De fleste borgere vil nok være enige i, at »1,2 procent af samfundets værditilvækst« ikke er noget at prale af.

Helt præcist er det netop denne udtalelse, og den bagvedliggende redegørelse for samfundets finansielle stabilitet i 2. halvår af 2018, der berettiger min konstatering af, at dansk landbrug er uden den store samfundsmæssige betydning.

Jeg kan kun anbefale cheføkonomen at abonnere på Nationalbankens redegørelser, hvis han ønsker et troværdigt billede af dansk økonomi. Måske burde han også begynde at læse landbrugsavisen.dk, der ejes af Landbrug & Fødevarer, før han farer ud med sine fejlagtige anklager. At beskylde nationalbankdirektøren for at fremsætte »løse påstande og spekulationer« i et interview virker ganske utroværdigt. Den slags beskyldninger fremmer ikke en ordentlig debat om landbrugets sande tilstand.

Kjeld Hansen
Druebjerggaard
Taastrupvej 31

Taastrup

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?