24. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kom nu ind i klimakampen, Stevns!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kom nu ind i klimakampen, Stevns!
Opdateret 10. december 2019 kl. 08:14
Debat Stevns - 09. december 2019 kl. 12:02

Op til weekenden vedtog et bredt flertal af Folketinget den mest ambitiøse klimalov i verden. Inden 2030 har Danmark forpligtet sig til at reducere udslippet af klimagasser med 70 procent. Det er ambitiøst.

arrow Læs også: Vindmøllesvar fra Stevns Kommune ligger klar

Anderledes fodslæbende står det til på Stevns. Her var man først afvisende over for etableringen af vindmølleprojektet Aflandshage i Øresund. Heldigvis er den seneste tids debat gået fra afvisende til afventende, og man kan kun håbe på, at kommunalpolitikernes sind er blevet afrettet, inden høringssvaret afsendes senest 13. december.

De sidste 40 år har jeg jævnligt frekventeret området omkring Bøgeskov Havn. Som barn i begyndelsen af 1980'erne var pejlingen ved ture i Bøgeskoven som oftest H.C. Ørstedsværkets karakteristiske skorstene, hvorfra den sorte, kulfyrede røg steg til vejrs, og det samme kunne anes i horisonten på den svenske kyst, hvor der også var godt gang i kedlerne i industriområdet omkring Malmø. Og når nordenvinden blæste, medbragte den en giftig lugt fra kemikaliefabrikkerne omkring Køge Bugt. Det er heldigvis mange år siden nu, og miljøsvineriet har vi udliciteret til mindre velstillede lande.

Den eneste virksomhed, der i firserne fremstod som alternativ energiform i Øresundsregionen, var atomkraftværket Barsebäck. Kernekraft ville vi som bekendt ikke have i Danmark, og Barsebäck skulle væk. Men meget er sket de seneste årtier, og én ting er sikker og vis: Luften er blevet renere, for de sidste mange år har vi kun bevæget os én vej.

Derfor vil jeg anbefale de lokale politikere på Stevns at finde mandsmodet frem og være lige så klimaambitiøse som deres fæller på Christiansborg og i den henseende selvfølgelig bakke op om vindmølleprojektet Aflandshage. Hvis vi alle lader egne interesser råde, så når vi ingen vegne i klimakampen. Der er behov for, at dem, der sidder på mandatet, går forrest. Det er jer, kære lokalpolitikere.

Undertegnede fornemmer ligeså en bekymring for Stevns Klint som verdensarv og måske i særdeleshed for Unescos evaluatorer, der synes at tage patent på synet og horisonten.

Hvad er det for noget pjat? Vil vi hellere have udsigt til utallige fragtskibe, der sejler på tung, beskidt bunkerolie for at tilfredsstille den energihungrende hovedstadsregion med kul og biobrændsel? Underskrevne betragter det som absurd, hvis verdensarven skulle være i fare på grund af en havvindmøllepark, og det giver ikke anledning til mere end et træk på smilebåndet. Hvad har man forestillet sig? At fremtidens turister omkring århundredskiftet, når alle nærværende læsere er døde og borte, skal iføre sig badetøj, snorkel og dykkerbriller for at kigge nærmere på fiskeleret, fordi verdenshavene er steget med en meters penge? Nej, der er behov for, at Stevns også kommer ind i klimakampen, og vi kan starte med et positivt sind over for vindmølleprojektet ved Aflandshage.

Rasmus Englund
Stivangen 2
Store Heddinge

arrow Vindmølledebat suser derudad
09. december 2019 kl. 14:55 Opdateret: kl. 11:44
arrow Helt tosset placering af vindmøllepark
09. december 2019 kl. 12:01 Opdateret: kl. 12:02
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?