23. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helt tosset placering af vindmøllepark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helt tosset placering af vindmøllepark
Debat Stevns - 09. december 2019 kl. 12:01

Det var velgørende, da det første udkast til Stevns Kommunes høringssvar vedrørende placering af en vindmøllepark i havet tæt på den stevnske kyst rummede en klar afstandtagen fra projektet. Men senere udkast er blevet mere valne, og det kan skabe frygt for, at det stevnske økonomiudvalg, der tirsdag 10. december skal beslutte den endelige formulering af høringssvaret, vil ryste på hænderne og hæve fødderne lidt fra bremsepedalen.

arrow Læs også: Vindmøllesvar fra Stevns Kommune ligger klar

Frygt ja, for placeringen af de op til 220 meter høje vindmøller inden for et 44 kvadratkilometer stort område kun 8,5 kilometer fra Bøgeskov Havn, som Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) opererer med, er helt tosset og må bekæmpes med næb og klør.

For at København skal kunne købe sig miljøaflad, skal den smukkeste og mest særprægede del af den østsjællandske (ja, måske den sjællandske) kyst miste ubetalelige naturværdier. 25-63 vindmøller med en højde på 165-220 meter vil markere sig voldsomt i det kystnære område, hvor de tænkes placeret.

Farvel til havudsigt i de nye boligområder på Søndre Strand i Køge og i de kystnære boliger i Strøby Egede, Kystvejen og Strøby Ladeplads samt naturperlerne Bøgeskov Havn, Mandehoved og Stevns Fyr. Hvis vindmølleprojektet Aflandshage - som noget misvisende har fået navn efter Amagers sydspids, selv om det ligger tættere på Natura 2000-området Stevns Rev - realiseres, vil øjnene hos iagttagere i de nævnte bo-områder og naturperler uvægerligt drages mod det kæmpestore og urolige fænomen i vandet, som vindmøllerne vil udgøre, og tusinder af menneskers oplevelse af vand og horisont i Køge Bugt og ved den stevnske kyst vil være spoleret i et ukendt antal generationer fremefter. Om natten vil lufturoen fortsætte, fordi de høje vindmøller vil være markant belyste af hensyn til skibs- og flytrafikken. Havudsigten vil være forvandlet til vindmølleudsigt.

Og det behøver slet ikke at være sådan. København kan sagtens få pyntet på sit CO2-regnskab uden at smaske en vindmøllepark i synet på beboerne langs Køge Bugt og den stevnske kyst med Unesco-verdensarven. Som flere har påpeget, ville en national plan for placering af vindmølleparker skabe et overblik og dermed muliggøre mere egnede og mindre naturødelæggende placeringer.

Vindmøller er et godt middel mod klodens tiltagende svedeture, men for placeringen af dem - som for alt andet - gælder, at intelligente og gennemtænkte løsninger er at foretrække frem for hurtige snuptag, som Aflandshage med sin kystnære beliggenhed forekommer at være.

Merete og Palle Christensen
Elverhøjvej 16

Hellested

arrow Vindmølledebat suser derudad
09. december 2019 kl. 14:55 Opdateret: kl. 11:44
arrow Kom nu ind i klimakampen, Stevns!
09. december 2019 kl. 12:02 Opdateret: kl. 08:14
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?