25. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hække og budgetter bør beskæres én gang om året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hække og budgetter bør beskæres én gang om året
Debat Stevns - 09. september 2020 kl. 12:30

Svar til Steen S. Hansen:
Send gerne de budgetter, som du selv lavede i de år, hvor du sad i opposition. Vi mindes ikke et eneste. Det var der heller ikke krav om, for i forhold til udarbejdelse af budgetter ligger bolden klokkeklart hos det siddende flertal.

arrow Læs også: Nyt Stevns er på dybt vand

Det er velkendt, at kommunale budgetter skruer sig selv stille og roligt op over tid, hvis man ingenting gør. Det er ligesom hækken derhjemme. Skæres den ikke til én gang om året, bliver den større og større, helt af sig selv.

Det er et godt billede på, hvad der er sket for Stevns Kommunes økonomi i de sidste tre år. Flertallet har overhørt den ene budgetoverskridelse efter den anden. Og det var nemt - man kunne jo bare tage af kassen, hvad der manglede, fordi der var en kasse. Nu har flertallet så brugt omkring 100 millioner kroner af kassebeholdningen på tre år.

Hele økonomistyringen har været sat på, at Stevns ville få en masse millioner fra udligningen og fra puljen til vanskeligt stillede kommuner. Men det var fugle på taget - som nu alle er fløjet.

Det skal stevnsboerne nu betale for med en historisk høj skattestigning på 1 procentpoint, hvoraf 80 millioner kroner skal betales tilbage til staten i straf. Det svarer til 3.500 kroner pr. stevnsbo fra 0 til 100 år - eller 14.000 kroner for en familie på fire. Sidste år kunne flertallet have hævet skatten gratis med 0,25 procent - så var der sparet 20 millioner kroner. Men det benyttede man sig ikke af.

Alle tal i forhold til budgettet er til stede, skriver du, Steen. Men det er ikke sandt. Tirsdag 25. august aflyste borgmesteren et gruppeformandsmøde på grund af manglende balanceforslag fra administrationen. De er fortsat ikke kommet her mandag 7. september (bekræftet af økonomichefen pr. mail). Tirsdag 1. september stemmer et enigt økonomiudvalg for uændret skat i 2021 (inklusive V, K og S). To dage efter foretager I en kovending og sætter skatten op med 1 procentpoint. Det underrettede I pressen om, før vi som opposition fik besked. Hvordan skal man kunne arbejde seriøst under disse forudsætninger?

Her tre dage før førstebehandling af budgettet i Kommunalbestyrelsen har vi endnu set ikke et balancekatalog, som er forudsætningen for at lægge et budget. Hvordan kan I som flertal arbejde med kommunens økonomi på den måde?

Nyt Stevns arbejder for bedst mulig velfærd for alle stevnsboer. Det får vi kun gennem en kommune med en stærk økonomi. Det får man ikke ved at tømme alle reserver, bruge mere, end vi tjener og så lige oveni sende 80 millioner kroner til staten.

Jørgen Larsen
Mogens Haugaard
Nyt Stevns

arrow Tak til Nyt Stevns - men vi venter stadig på et budgetudspil
21. september 2020 kl. 08:16 Opdateret: kl. 12:42
arrow Tomme ord uden handling fra DF
19. september 2020 kl. 11:35 Opdateret: kl. 20:10
arrow Lad os samle kræfterne imod et skattehop
19. september 2020 kl. 10:09 Opdateret: kl. 20:10
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?