28. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertallet har ikke vist rettidig omhu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertallet har ikke vist rettidig omhu
Opdateret 08. oktober 2020 kl. 15:38
Debat Stevns - 08. oktober 2020 kl. 11:22

Det kan være svært for en almindelig borger at forholde sig til det kommunale budget. Men vi kan forholde os til en konkret stigning i den kommunale skat, samt at flertalsgruppen ifølge budgetforliget forventer et gevaldigt træk på kassebeholdningen i de kommende år. Hvis det holder stik, er det vel mere et spørgsmål om, hvornår skatten skal stige igen, end et spørgsmål om at sænke den igen.

Om det er nødvendigt, eller om det er godt eller skidt, er sværere at forholde sig til, for hvad får som borger for pengene?

Ud fra hensynet til en demokratisk debat er det positivt, at Nyt Stevns har forsøgt at opstille et alternativ til flertalsgruppens budgetforlig, det skal listen have ros for - ikke hånende bemærkninger fra tilhængere af flertalsgruppens budget, som flere synes at foretrække.

Generelt er en stigning i den kommunale skatteprocent negativ, idet kommuneskatten »vender den tunge nedad«, da den betales fuldt af plejehjemsbeboere, kontanthjælpsmodtagere, børnefamilier med almindelig indkomst m.fl., mens topskatteydere går delvist fri grundet det såkaldte »skrå skatteloft«, der sætter en overgrænse for den samlede skatteprocent.

Det er således de laveste indkomster og de dårligst stillede borgere, der rammes relativt hårdest, hvorfor man kan undre sig lidt over, at venstrefløjen og Stevns Ældreråd generelt er positive over for stigningen.

At så det meste af provenuet fra skattestigningen de første år forsvinder ud af kommunen, gør ikke situationen meget bedre.

Flertalsgruppen vil gerne have ros for budgettet, og ros skal de have for at yde en indsats og tage nogle hårde beslutninger, men de skal ikke have ros for ikke at udvise rettidig omhu.

Den fremsynede politiske ledelse havde hævet skatten med virkning fra 2020, så hele provenuet kunne bruges til glæde og gavn for borgerne på Stevns, og man kunne så - hvis den kommunal udligningsreform havde »forgyldt« Stevns (hvad den ikke gjorde) - have sænket skatten igen.

Bagklogskab? Måske, men at sætte hele sin lid til »at blive reddet af omverdenen« er og var en risikabel strategi, der nu koster stevnsborgerne et større, tocifret millionbeløb, hvilket ikke fortjener speciel ros!

Lars Klausen
Klintevej 21
Rødvig

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?