13. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En værdig ældrepleje - nu og i fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En værdig ældrepleje - nu og i fremtiden
Debat Stevns - 29. november 2019 kl. 12:53
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jeg er én af de pårørende, der er rigtig glad for, at der findes folk og personaler på og omkring plejehjemmene, der gør noget ekstra for vore gamle slægtninge på plejehjemmene i Stevns Kommune. Det glæder mig hver gang, at jeg kommer til min 92-årige mor og får fortalt, at hun igen har været på tur (ude og føjte) i den lille bus, som Finn Møller og søn Casper Møller har stillet til rådighed.

Stor tak til Finn og Casper Møller for, at disse øjeblikke stadig kan opleves og forhåbentlig kan fortsætte, så længe som bil og økonomi holder til det.

Jeg er dog lidt bekymret for det fremtidige frivillige korps, som kommunalpolitikerne så hårdt kalkulerer med at have som backup til diverse hjælpeområder - især når sparekniven nu og i fremtiden svinges. Det er de store årgange, der p.t. er superaktive frivillige i og omkring rigtigt mange områder. Derfor beder jeg til, at politikkerne i tide tager højde for, at netop denne store gruppe om 5-10-15 år kan være dem, der har behov for pleje og opmuntring. Har man så frivillige nok?

Nu er det besluttet, at Stevns Kommune skal bygge nyt plejehjem. Det får mig til at tænke: Hvordan kunne jeg tænke mig livet skulle forme sig for mig, hvis / når jeg bliver så plejekrævende, at jeg ikke længere kan klare mig selv. Det bliver jo mig og min generation, der tænkes at flytte ind i det nye plejehjem i Store Heddinge, hvor man selvfølgelig bliver taget imod af et omsorgsfuldt og dygtigt plejepersonale.

Jeg kunne tænke mig, at min bolig var indrettet med separat stue- og soverum, et bad og toilet med god plads til mine hjælpere og et toilet med »undervognsskyld og lufttørring«, så jeg kan bevare min værdighed - ved ikke at skulle håndteres som en baby. Jeg ville gerne have bad mindst én gang om ugen, have mulighed for at kunne komme til frisør i plejehjemmets lille hyggelige salon, hvor jeg for øvrigt også kunne få ordnet fødder og negle. Ydelser eventuelt med en vægtet egenbetaling.

Dernæst ville jeg ønske, at der bliver taget hånd om min mundhygiejne, at mine tænder bliver plejet dagligt og efterset af en tandplejer minimum. hver tredje måned på en dertil indrettet tandklinik, hvor jeg rent teknisk kan blive løftet op fra evt. kørestol til en rigtig tandplejestol og få taget hånd om cariesangreb i tide. Også dette for at kunne bevare min værdighed og sundhed. Er der nogen, der kan forstille sig - ikke at turde smile, ikke kunne få normal kost, fordi tænderne er raslet ud? Nej vel?

Chefen for tandplejen i Stevns Kommune har over for Ældrerådet gennemgået, hvilke fatale konsekvenser, at det også kan medføre af infektioner og lignende, hvis man ikke tager hånd om netop mund- og tandplejen.

Jeg ville også gerne dagligt kunne komme ud i den friske luft og gerne få en tur ud i en have/park, se og dufte blomster, buske og træer og måske få en tur »ud i det blå« i en lille bus, som nogen har været venlig at stille til rådighed for plejehjemmene.

Anny Borch Jensen spurgte i et læserbrev (DAGBLADET 12. november), om man ville tænke på at få et hospiceafsnit tilføjet i forbindelsen med bygningen af et nyt plejehjem. Det kan jeg sagtens se for mig og gå ind for.

Det er, hvad jeg forstår ved en værdig og god afslutning på et langt, aktivt arbejdsliv.

Anna Hansen
Stivangen 4
Store Heddinge

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?