24. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det stevnske DNA flytter til Faxe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det stevnske DNA flytter til Faxe
Debat Stevns - 09. april 2018 kl. 13:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lukningen af Stevns og Haslev museer er sket i en uskøn politisk proces, der har haft til formål at eliminere kritiske røster. Ikke så underligt, at folk på Stevns og i Haslev er vrede.

Flytningen til Faxe er blevet forsvaret med, at turister er ligeglade med, hvor langt de skal køre efter seværdighederne. Svaret er både forenklet og usandt. Samlingen på Stevns Museum er stevnsboernes. Det var vores forfædre, der donerede genstandene, og det var stevnsboer, som i omtrent 70 år løftede opgaven frivilligt med museets drift. Det var museet, man besøgte, når man ville vide, hvem man selv var. Nu flytter det stevnske DNA til Faxe.

Stevnsboerne kan ikke alene skabe høje besøgstal på museet. Det sørger turisterne for. Alle ved, at jo flere seværdigheder der findes i et område, jo længere bliver turisterne. Spørg en hvilken som helst restauratør eller et hvilket som helst overnatningssted på Stevns - alle kan se pointen i gode seværdigheder i nærområdet. Fordi det gavner forretningen og skaber flere jobs.

Som et plaster på såret skal jeg her komme med nogle forslag, der kan gøre lukningen af de to museer acceptabel. Forslagene er ikke gratis at gennemføre, men de er realistiske.

Magasinet i Faxe bygges som et såkaldt åbent magasin med adgang for publikum. Det betyder, at en meget stor del af genstandene kan gøres tilgængelige for publikum. Når der alligevel skal bygges magasin, vil ekstraudgiften til det åbne magasin være overkommelig. I en tid, hvor megen museumsformidling handler om at vise så få genstande som muligt - med Designmuseum Danmark (tidligere Kunstindustrimuseet) som en dejlig undtagelse - vil »skatkammeret« - det åbne magasin - være en anderledes og spændende oplevelse. Det vil også give et bredere og dybere perspektiv på den påtænkte udstilling om kalklandet. Stevns - og ikke mindst Haslev - er heldigvis meget andet end kalk og kridt.

Som kompensation for de tabte museer foreslår jeg, at der på lidt længere sigt (men hold øje med mulighederne allerede nu) findes et udstillingslokale dels i Haslev og dels på Stevns til brug for museumsudstillinger. Disse udstillinger bør ligge et sted mellem særudstillingen og den permanente udstilling. Afhængigt af emnet kan udstillingerne stå i f.eks. 1-5 år, hvorefter de udskiftes. På den måde kan der løbende sættes fokus på noget karakteristisk for både Stevns og Haslev, og museumsgenstandene i eksil kan vende hjem for en periode. Hvis disse forslag kombineres med en skoletjeneste, vil formidlingen kunne nå en meget bred del af befolkningen. Efter adskillige års underprioritering af den stevnske kulturhistorie vil en realisering af disse forslag igen få området til at blomstre.

Susanne Nielsen
Grusgravvej 10
Tommestrup