22. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DN: Fakta om fem grundejerforeningers vejforslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DN: Fakta om fem grundejerforeningers vejforslag
Opdateret 07. december 2018 kl. 13:21
Debat Stevns - 07. december 2018 kl. 13:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
I et læserindlæg i DAGBLADET 1. december foreslår (udtrykket »krav« benyttes) fem grundejerforeninger i Strøby Egede to lokalplaner trukket tilbage midt i en høringsproces, og det begrundes med, at de fem grundejerforeninger udgør et beboerflertal. Det er glædeligt, at udvalgsformanden får sat tingene på plads. Man kræver ikke lokalplanforslag trukket tilbage, hvis man har respekt for forvaltnings- og planlovgivning - og i øvrigt respekterer den saglige proces i kommunen.

arrow Læs også: Visionært boligprojekt under pres af vejforslag

Baggrunden for kravet er de fem foreningers ønske om en grøn kile mellem det (snart tidligere) sommerhusområde - som tre af de underskrivende foreninger - ved en beboertilkendegivelse har ønsket overført til byzone, og den kommende tilvækst til byzonen i Strøby Egede. Mellem byzoner og sommerhusområder etableres ofte en funktionsadskillelse. Når hele området gøres til byzone, bortfalder behovet for funktionsadskillelse.

I denne grønne kile ønsker de fem grundejerforeninger at anlægge en vej, en cykelsti og en gangsti fra Hybenrosevej langs sommerhusområdet til Vindspinderivej/Strandvejen.

Asfalt i en grøn kile! Det må siges at være en kende usædvanligt. Formodentlig også umuligt, idet vejen vil gennemskære flere landskabsdiger, hvilket næppe vinder gehør i Kulturarvsstyrelsen.

I 2007 drøftede og analyserede Stevns kommune sammen med alle grundejerforeningerne i området forskellige vejalternativer mellem Strandvejen og Stevnsvej. Der var to alternativer i spil. I begge tilfælde en forlængelse af Nederste Linjevej til Stevnsvej. Den billigste (og korteste) løsning kostede i 2007-kroner knap 13 millioner kroner og ville kun være til gene for ganske få husstande.

En vej, som den de fem grundejerforeninger foreslår, vil baseret på datidens beregningsmodel koste cirka 23. millioner kroneri nutidskroner. Dertil vil der komme et behov for en sikker over-/underføring af en skolesti, samt behov for et trafiklysanlæg ved udkørslen på Stevnsvej. Dermed er omkostningen i størrelsesorden 30 millioner kriner for en vej, der på dele af strækningen vil gå gennem et boligområde (det snart tidligere sommerhusområde, Nicolinelund og Nimgårdsudstykningen - og på resten af strækningen langs et sommerhusområde. Skal der tillige anlægges gang- og cykelsti bliver prisen langt over 30 millioner kroner.

Analyserne i 2007 viste, at en sådan vej kun ville blive benyttet, hvis Kystvejen blev spærret ved Strandvejen. Endvidere viste tallene, at Stevnsvej gennem Strøby Egede dagligt ville blive belastet af yderligere 1.000 - 1.500 biler, og at 10 procent af disse ville være tunge køretøjer, hvis trafikken fra Kystvejens østlige ende tvinges ad Strandvejen og derfra på en ny vejforbindelse til Stevnsvej.

Endelig skønnedes det, at CO2 emissionen øges med 1500 tons årligt.

De fem grundejerforeninger har fremsat deres synspunkter, og det er de i deres gode ret til. Med ovenstående er der sat lidt tal på omkostninger og effekter af de fem foreningers forslag. Et forslag der i realiteten blot eksporterer trafik fra et boligområde til et andet.

I høringer om lokalplanforslag bør alene saglige argumenter tælle. Ingen grupper kan påberåbe sig et flertal og på denne baggrund kræve en høringsproces stoppet eller kræve et bestemt resultat.

Beslutningstagerne er de politiske repræsentanter, der kan lytte til borgeres og beboeres synspunkter og lade sig vejlede af den forvaltningsmæssige ekspertise.

Johs Chr Johansen,
Bautavej 13,

Strøby Ladeplads
Michael Løvendal Kruse,

Formand
Danmarks Naturfredningsforening, Stevns

arrow Vi ønsker politisk opbakning til støtte for borgernes interesser
14. december 2018 kl. 12:42 Opdateret: kl. 12:42
arrow Forvirring om Borys budskaber
14. december 2018 kl. 12:41 Opdateret: kl. 12:41
arrow Opgaven er at sikre naturen
13. december 2018 kl. 12:58 Opdateret: kl. 12:58