16. september 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brug af magt mod borgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brug af magt mod borgere
Debat Stevns - 08. juli 2021 kl. 12:51

I en takketale april, med udgangspunkt i uanmeldte tilsyn på plejehjem og hjemmeplejen, skrev formand for Social og Sundhedsudvalget og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet Henning Urban Dam til hele kommunalbestyrelsen, Ældrerådet og ældreplejen at »grundlæggende er kvaliteten i orden« på plejehjemmene og i hjemmeplejen. »Borgerne udviser høj tilfredshed med livet på plejecentrene og med medarbejdernes indsats«. Men det gælder så ikke alle?

I nævnte takketale skrevet i avisen fandt Henning også plads til at korrekse undertegnede. Jeg havde skrevet et indlæg med baggrund i en artikel i Jyllands-Posten, der havde fået aktindsigt i 217 klagesager rundt i landet. Jeg gjorde netop opmærksom på, at det ikke drejede sig om Stevns Kommune, hvilket jeg af gode grunde, ikke har viden om eller belæg for.

Selvfølgelig lytter jeg til »kloge« hoveder, som Henning. Men det ændrer ikke grundlæggende på mit synspunkt, at der er brådne kar mange steder. Men nok ikke i Stevns, forstås. Fejl sker, og de skal begrænses. Hvilket kan gøres ved at give personalet mere ansvar. Ikke mindst hos lederne. Det er jeg enig med Henning i. Han nævner også i sin takketale, at måden at drive plejehjemmene på, trænger til justeringer. Virkeligheden i Stevns er løbet fra modellerne siger Henning. Her kunne personalets viden sikkert kunne gøre en forskel.

Men i sin korreksen af undertegnede skriver Henning, at der ingen problemer er i Stevns, der minder om det, som Jyllands-Posten har erfaret via aktindsigten.

I denne avis 6. juli kan vi så læse om 35 tilfælde, hvor personalet har brugt magt mod brugere af døgnplejen eller voksen handicap. Ikke rar læsning. Men hvad dækker det over? Kan være mindre alvorligt?

Mere bekymrende er det, at Henning Urban Dam udtaler til avisen, at personalet ikke er godt nok uddannet med brugen af »magt«. På plejehjemmene. Til borgerens eget bedste. Hvad det så er, står hen i det uvisse, for personalet er åbenbart ikke uddannet ens til at træffe de rigtige valg.

Problemstillingen handler blandt andet om de demente, siger borgmesterkandidat Henning Urban Dam. Netop klagesagerne om de demente var en rød tråd og fyldte meget i Jyllands-Postens aktindsigt.

Bjarne Hilmersson
Strandmældevej 2

Strøby Egede

Synes du, at kommunen er der for dig?