24. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: BUPL: Der er brug for minimumsnormeringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BUPL: Der er brug for minimumsnormeringer
Debat Stevns - 11. juni 2019 kl. 13:09

Debat
Stevns borgmester Anette Mortensen mener ikke, det er en god idé at indføre minimumsnormeringer: en grænse for, hvor mange børn, der må være for hver pædagog i børnehaver og vuggestuer. Kvalitet afhænger også af andre forhold end normeringer, og de enkelte kommuner ved, hvad der er bedst for deres institutioner, forklarer borgmesteren til DAGBLADET i forrige uge.

arrow Læs også: Far peger på bedre normering efter voldelig episode i sit barns børnehave

Det synspunkt deler hun med et stort flertal af hendes borgmesterkolleger rundt om i landet.

I BUPL er vi ikke enige.
Daginstitutionernes normeringer er pressede som aldrig før. På landsplan mangler vi 4.000 pædagoger for at have samme normeringer som i 2009. Og mange kommuner har allerede varslet nye besparelser til næste år.

De kommende år stiger antallet af børn, der skal i børnehave og vuggestue. Og det øger sandsynligheden for at kommunerne må gribe til yderligere nedskæringer på daginstitutionerne.

Derfor er det for børnenes skyld nødvendigt med en nedre grænse, som vi kender det fra eksempelvis folkeskolen. Problemerne med pædagoger, der står alene med store børnegrupper er i forvejen alarmerende. Både pædagogisk og sikkerhedsmæssigt.

Anette Mortensen, siger til DAGBLADET, at hun gerne vil snakke om minimumsnormeringer, hvis der følger penge med fra Christiansborg. I BUPL bakker vi op om, at kommunerne har brug for flere penge til velfærd og håber, at den kommende regering letter på kommunernes stramme økonomiske bånd.

Desværre har vi dog i flere omgange set, at penge, som Folketinget har kanaliseret ud til kommunerne til netop mere kvalitet i dagtilbuddene, bliver brugt til helt andre formål.

Samtidig med, at kommunerne fortsætter med at skære ned på daginstitutionerne. Derfor må flere penge også gå hånd i hånd med en nedre grænse for, hvor få pædagoger, der må være til en børnegruppe.

Anette Mortensen har ret i, at kvalitet også handler om faglighed og uddannelse. Men det må ikke være en undskyldning for fortsat udhuling af normeringerne i børnehaver og vuggestuer. Derfor arbejder vi i BUPL for både minimumsnormeringer, og at mindst 80 procent af medarbejderne på daginstitutionsområdet skal være uddannede pædagoger.

Jacqueline Sporon-Fiedler
faglig sekretær og

bestyrelsesmedlem
BUPL Sydøst

arrow Borgmester vil selv bestemme normerings-niveau i institutioner
31. maj 2019 kl. 12:53 Opdateret: kl. 12:53
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?