15. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Åbent brev om Stevns Fyrcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åbent brev om Stevns Fyrcenter
Debat Stevns - 03. maj 2016 kl. 12:23

Debat
Stevns: Åbent brev til Stevns kommunalbestyrelse

Som det fremgår af nedenstående, er hele det militære anlæg ved Stevns Klint af historisk interesse og indgår i det, der af borgmester Mogens Haugaard og andre politikere omtales, som turistmæssige "Perler på en snor" langs kysten.

I Kulturstyrelsens publikation "Kold Krig" udgivet i 2013 står der blandt andet:

"Sammen med 9 andre tilsvarende hytter langs Øresunds kyst blev al skibstrafik i farvandet ud for registreret og meldt ind til Sundets Marinedistrikt. Hytten var døgnbemandet indtil 2011. I alt blev der opført 36 af denne type hytter langs de danske kyster, hytten ved Stevns Fyr er den eneste komplet bevarede...

Det militære anlæg fremstår fortsat meget autentisk, og de væsentligste strukturer er fastholdt. Anlægget er omfattet af Kulturstyrelsens udpegning af bevaringsværdige anlæg fra "Den kolde Krig". Der er i udviklingen af området og dets fremtræden lagt vægt på at skabe en fin balance mellem områdets bevaringsværdige kulturhistorie og områdets rekreative karakter og smukke natur. Området understøtter således naturoplevelser, rekreative aktiviteter for brede målgrupper, oplevelsen af fyrene og kystudkiggen samt missilbatteriet". Kulturstyrelsen 2013.

I driftsaftalen mellem Naturstyrelsen og Stevns kommune er indskrevet at: "Naturstyrelsen ønsker at sikre "Udkiggen" som formidlingssted tilgængeligt for de besøgende".

I dag har "Udkiggen" fortsat en vigtig funktion, som base for formidling af fyrenes historier, samt hele områdets tidligere militære betydning.

Når gæsterne ankommer til Stevns Fyrcenter, går de allerfleste direkte hen for at se ud over havet. Her ligger "Udkiggen", hvor frivillige formidlere naturligt har base, møder de besøgende, svarer på spørgsmål og viser rundt. Mange af gæsterne kommer indenfor i "Udkiggen", hvor der er brochurer, og hvor der kan lånes kikkerter.

Fra toppen af fyret er der en formidabel udsigt, og en helt særlig mulighed for at se det omgivende militære område, hvor flyvevåbnets Eskadrille 543 med opstillede HAWK-missiler og radaranlæg var placeret.

Det er det eneste offentligt tilgængelige sted i Danmark, hvor man, i fugleperspektiv, kan overskue et operationsområde for et HAWK missilbatteri

Formidlerne får mange positive tilbagemeldinger om en spændende- og anderledes oplevelse på stedet. Her formidles og dokumenteres en del af historien om "Den kolde Krig", hvor den fandt sted. Området har været kamp- og beredskabsstilling for Eskadrille 543 fra 1968 til 2001 og fremstår, som nævnt, meget autentisk.

På vegne af Historie- og formidlingsinteresserede ved Stevns Fyrcenter beder vi om, at Realdania-projektet med den påtænkte nedrivning af "Udkiggen", og de øvrige tidligere militære bygninger, genovervejes.

Vi er ikke enige i, at der er tale om et minimum af indgreb, når der rives bygninger ned, men mener omvendt, at ødelæggelserne vil have direkte skadelige virkninger for den totaloplevelse det i dag er at besøge Stevns Fyrcenter.

På vegne af Historie-
og formidlingsinteresserede

Hans-Erik Meincke
Skørengen Øst 8

Store Heddinge

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?