29. juli 2021
Landscape with old farm in spring in Denmark
Landscape with old farm in spring in Denmark
Foto: jeancliclac - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grimme huse - elefanter i en glasbutik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grimme huse - elefanter i en glasbutik
Debat Rudersdal - 15. juli 2021 kl. 10:04

Jesper Winther Andersen Høsterkøb Byvej 8 2970 Hørsholm

Debat Jeg er grundejerforeningsformand i Høsterkøb. Det har jeg været i snart mange år, og bestyrelsen og jeg har kæmpet en brav kamp for at bevare det særlige landsbymiljø, som gør Høsterkøb til en perle.

Men kampen er svær. For der sker det paradoksale, at mange mennesker gerne vil bo herude for at nyde idyllen og se på noget smukt og bevaringsværdigt, men samtidig vil de gerne selv bo i noget, som i udtryk og størrelse intet har med Høsterkøb at gøre. Der bygges kæmpehuse, der aldrig har set skyggen af stråtag eller andre forsonende elementer, og fra disse elefanter i en glasbutik sidder nytilflyttere så og nyder udsigten til den lille landsby med dens små perler, men tænker ikke et sekund på, at resten af landsbyen skal døje med se på deres byggeri.

Jeg bebrejder ikke kommunen, at disse rædselsbyggerier er gjort mulige. Love og regler er fulgt. Jeg bebrejder heller ikke de bygherrer, som gerne vil have et tidssvarende og energirigtigt hus. Men jeg bebrejder den egoisme, der ligger i, at man insisterer på at ville se på noget pænt, men ikke selv vil bidrage til det.

Jeg synes, det ville være anstændigt, hvis man valgte at bygge sit altoverskyggende luftkastel et sted, hvor omgivelserne giver plads til den type ejendom, man ikke kan undvære. Og lade idyllen bestå, så også vores børn og børnebørn har noget smukt at glæde sig over og en kulturarv, der er værd at tage med.

Det er ikke kun i Høsterkøb, det, jeg kalder et problem, findes.

Det er generelt, og man kunne måske i et urbant øjeblik forestille sig, at der på sådan lidt højere plan blev tænkt bevarende og skarpe tanker.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?