25. januar 2021
Mona Madsen (L) stemte som den eneste imod, at der skal etableres et bibliotekstilbud i Bakkehuset i Vedbæk.
Mona Madsen (L) stemte som den eneste imod, at der skal etableres et bibliotekstilbud i Bakkehuset i Vedbæk.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Vedbæk blev snydt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Vedbæk blev snydt
Debat Rudersdal - 24. november 2020 kl. 09:00
Af Mona Madsen (L), Medlem af Kommunalbestyrelsen i Rudersdal

Når kommunens biblioteksvæsen koster 34 millioner årligt, og man sparer 915.000 i forbindelse med lukning af 1 ud af 4 betjeningssteder, så er der vel stadig penge tilbage?

Det var en logisk formodning, da kulturforvaltningen i september 2019 foreslog at "lukke Vedbæk Lokalbibliotek i sin nuværende form" - en lukning, som trods over 1000 borgerprotester blev gennemført allerede fra 1. januar 2020.

Der blev udstedt løfter om, at borgerne ville blive inddraget i at beslutte lokalbibliotekets fremtidige form.

Men allerede i december 2019 fremgik det på et temamøde om "Bibliotekets rolle i byrum og byudvikling", at "Rudersdal har tre biblioteker: Birkerød, Holte og Nærum", og ved et borgermøde i januar 2020, hvor 50-60 engagerede borgere fortalte om deres ønsker, stod det hurtigt klart, at efter forvaltningens mening skulle Vedbæk aldrig mere have et egentligt bibliotek.

I de følgende måneder viste det sig også, at løfter fra mødet om at inddrage borgerne i arbejdsgrupper om det fremtidige "bibliotekstilbud" heller ikke var alvorligt ment - eller i hvert fald ikke ville blive realiseret, fordi borgerne på januarmødet havde vist sig usamarbejdsvillige...

I stedet forhandlede borgmester, direktion og forvaltning med formanden for det frivilligt drevne Bakkehuset om at få lidt plads der - og først i november blev Kultur- og Fritidsudvalget bedt om at "principgodkende" en placering af "det 4. bibliotek" i Bakkehuset. Samtidig skulle udvalget frigive penge til indretningen.

"Det 4. bibliotek" er ikke, som man kunne tro, en anerkendelse af at kommunen igen skal have fire biblioteker, men et luftigt bullshit-begreb som handler om nye dimensioner i folkebiblioteksvirksomheden. Det giver bare ikke mening, når de klassiske dimensioner, herunder en fysisk materialesamling og kvalificeret personale, er fjernet.

Jeg stemte imod.
Efter min mening kan vi ikke beslutte noget uden den lovede inddragelse af Vedbækborgere (og Bakkehusmedlemmer), og uden at nogen som helst alternativer har været fremlagt.

Resten af udvalget stemte begejstret for, og selv om det i sagsteksten hed, at sagen skal endeligt behandles i januar 2021, blev der dagen efter udsendt pressemeddelelse om, at Vedbæks borgere får et alternativt bibliotekstilbud i Bakkehuset.

Alternativt: Ja. Tilbud: Ja. Men bibliotek: NEJ.

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?