11. maj 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Urimelige kirkegårdstakster skal ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Urimelige kirkegårdstakster skal ned

Af Niels Erik Andersen
Medlem af Birkerød Menighedsråd
Skovgårdskrogen 6
3460 Birkerød

Debat Rudersdal - 04. maj 2021 kl. 08:59

I Rudersdal Avis 28. april skriver borgmester Jens Ive og kommunalbestyrelsesmedlem Randi Mondorf som svar til Bodil Jørgensen, at kirkegårdstaksterne bør sættes ned.

Det er en god melding. Kirkegårdstaksterne blev for nogle år siden væsentligt forhøjet, fordi kommunalbestyrelsen kræver, at driften af kirkegårdene, som er kommunale, helt og fuldt skal dækkes af kirkegårdstaksterne (100 procent brugerfinansiering). Ingen kommunale skattekroner bidrager til finansiering af driften.

I langt de fleste sogne i Danmark drives kirkegårdene af kirkerne, og det er rigtigt, at i de tilfælde bidrager kirkeskatten til driften, men som det nævnes af Jens Ive og Randi Mondorf, er det med den eksisterende lovgivning ikke muligt at yde tilskud fra kirkeskatten til driften af kommunale kirkegårde. Jeg er enig i, at det bør ændres snarest muligt, således at taksterne kan blive lavere for medlemmer af folkekirken end for ikke-medlemmer.

Det er imidlertid mindst lige så vigtigt, at kommunen forlader princippet om, at kommuneskatten ikke må bidrage til kirkegårdsdriften. Kirkegårdene er på vej til at blive lige så meget "park" som kirkegård, jævnfør kommunens aktuelle skitser til udviklingsplaner for kirkegårdene. Også af den grund vil det være urimeligt at fastholde princippet om, at kirkegårdsdriften alene skal betales af kirkegårdstaksterne. "Kirkegårdsparkerne" bruges af alle, også af dem, der ikke har afdøde at mindes på kirkegården.

Det nævnes i de to kommunalpolitikeres indlæg, at kirkerne i Rudersdal har besluttet, at driften af kirkegårdene bedst varetages i kommunalt regi. Man kunne få det indtryk, at det er en beslutning af nyere dato. Det er det ikke. Jeg ved ikke, om kirken tidligere har haft ansvaret for kirkegårdene, men I de 20 år, jeg har været medlem af menighedsrådet, har kirkegårdene i Birkerød været kommunale.

Det er nok rigtigt, at omkostningerne ved driften af kirkegårdene i Rudersdal ikke adskiller sig væsentligt fra andre steder i hovedstadsområdet. I Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor kirkegårdsdriften også er kommunal, er kirkegårdtaksterne stort set som i Rudersdal. Men at prisen på et kistegravsted i 20 år i Rudersdal Kommune skulle starte med ca. 20.000 kr, kan jeg ikke få til at stemme overens med det gældende takstregulativ, hvoraf det fremgår, at erhvervelse af gravstedet, renholdelse af gravstedet og bidrag til kirkegårdens fællesomkostninger beløber sig til i alt 606 kr pr. kvadratmeter gravsted pr. år. Da mindst mulige kistegravsted er 3 kvadratmeter giver det 1818 kr pr år svarende til ca. 36.000 kr for 20 år. Hvis der er tale om 2 kistegravpladser, er prisen ca. 72,000 kr. Hertil kommer, at mange gravsteder med plads til to kister er større end minimumsstørrelsen på 12 kvadratmeter og derfor kan blive væsentligt dyrere.

Selv om mange i Rudersal Kommune har råd til at betale, hvad et gravsted koster, er der også mange, for hvem det vil være en væsentlig økonomisk belastning. Det er ikke rimeligt. Taksterne skal ned på det niveau, vi kender fra de fleste kirkeligt drevne kirkegårde.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?