15. april 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Om arbejdsmiljøet i Rudersdals børneinstitutioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Om arbejdsmiljøet i Rudersdals børneinstitutioner

Af Kirsti Tornøe
Dagtilbudschef
Rudersdal Kommune

Debat Rudersdal - 28. marts 2021 kl. 08:57

Inge Müller Neiiendam argumenterer i et læserbrev i Rudersdal Avis 10. marts 2021 for et dårligt arbejdsmiljø i Rudersdal Kommunes børneinstitutioner. Som belæg for sine påstande bruger hun tre konkrete sager fra ét børnehus i Rudersdal Kommune.

Som kommune har vi ingen mulighed for at kommentere på konkrete personalesager, og jeg har derfor heller ikke mulighed for at kommentere på de tre situationer, som Inge Müller Neiiendam beskriver. Derimod kan jeg kommentere på Inge Müller Neiiendams påstand om, at det er en kendt sag, at det er dårligt arbejdsmiljø i Rudersdals børnehuse.

Arbejdsmiljø og sygefravær
Det er vigtigt for mig at slå fast, at vi er meget opmærksomme på at skabe et godt og tillidsfuldt arbejdsmiljø i alle vores børnehuse og - gennem dialog og godt arbejdsmiljø - at nedbringe sygefraværet. Derfor laver vi også løbende både APV- og tilfredsundersøgelser blandt vores medarbejdere.

Fravær er en udfordring, da det kan det være vanskeligt at skaffe vikar samme dag, som børnehuset modtager en sygemelding. Det kan skabe vanskeligheder med altid at sikre personaledækning.

Vores seneste undersøgelser bekræfter ikke på nogen måde påstanden om dårligt arbejdsmiljø. Vores personaleomsætning afviger heller ikke fra andre nordsjællandske kommuner. Herudover er der ikke den lineære sammenhæng mellem højt sygefravær og dårligt arbejdsmiljø som læserbrevsskribenten og Christoffer Emil Jørgensen antager. Jeg er enig i, at der kan være en sammenhæng, men et antal langtidssygemeldinger kan også være en del af forklaringen på et sygefravær, som er højere end normalen.

Arbejdsmiljø og pædagogisk udvikling

Et vigtigt element i et godt arbejdsmiljø er børnehusenes pædagogiske indsats og tilgang til arbejdet med en fortsat udvikling af hverdagen for børnene for at understøtte børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Siden lovreformen i 2018 har alle børnehuse i kommunen arbejdet ud fra det pædagogiske grundlag, som dagtilbudsområdets lovgrundlag indeholder. For nogle indeholder grundlaget en så stor forandring af deres pædagogiske forståelse, at det vanskeliggør deres varetagelse af arbejdet. Det er især at arbejde med og ud fra det pædagogiske grundlag i forhold til børnesyn og børneperspektiv, der for nogle udfordrer dem over evne.

Som en del af implementeringen af lovreformen, har vi siden 2018 haft fokus på kompetenceudvikling for alle ansatte i vores børnehuse. Det er en fortsat indsats, som vi vægter og oplever har en meget positiv effekt på trivsel, anerkendelse af fagligheden og dermed betydning for arbejdsmiljøet.

Arbejdsmiljø og Corona
Corona har siden marts sidste år sat et markant præg på børnehusenes arbejde og arbejdsmiljø. Corona-situationen skaber en presset hverdag for alle børnehuse. Retningslinjer om hygiejne, mindre faste grupper, afstand, ophold udenfor, rengøring mv. er en stor opgave, som alle børnehuse løfter og arbejder med hver eneste dag. For at understøtte indsatsen har der været tilført ekstra timer til børnehusene i tillæg til midler fra minimumsnormeringspuljen. Midler fra minimumsnormeringspuljen, som børnehusene modtog i 2020, vil nu - sammen med midlerne fra 2021 - også være varige, hvorfor der er tale om en permanent opnormering af det pædagogiske personale.

Rekruttering af pædagogisk personale

Alle kommuner i hovedstadsregionen er udfordret på rekruttering af uddannet personale.

Det er vi også i Rudersdal Kommune.

Vi har derfor et bl.a. samarbejde med Københavns professionshøjskole og beskæftigelsesområdet i kommunen om rekruttering af medarbejdere, som ønsker at blive uddannet til pædagoger. Vi har løbende fokus på at uddanne og kompetenceudvikle allerede ansatte. Fortsat fokus på løft af fagligheden og udvikling af den pædagogiske praksis er vigtige elementer i et godt arbejdsmiljø. Et arbejdsmiljø hvor opgaven er at skabe pædagogiske læringsmiljøer, hvor bl.a. leg, dannelse og læring sker i børnefællesskaber, som det pædagogiske personale fastsætter rammerne for.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?