21. oktober 2021
21HIP Debat tastaturNET 1.JPG
Foto: Adobe Stock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ønsker løbende CO2-reduktioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ønsker løbende CO2-reduktioner

Af Mette Bohr
Klimabevægelsen i Rudersdal
Trudeslund 1
3460 Birkerød

Debat Rudersdal - 14. oktober 2021 kl. 08:59

I august i år kom den seneste rapport fra FN's Klimapanel IPCC. Her står bl.a. at den globale opvarmning vil overstige 2 grader omkring 2050, medmindre der sker store reduktioner af drivhusgasser i de kommende årtier. I værste fald stiger temperaturen mellem 3,3 og 5,7 grader inden år 2100. Enhver forøgelse af den globale opvarmning vil betyde, at de ekstreme vejrfænomener bliver hyppigere.

Det er dystre fremtidsudsigter, og det er på den baggrund dejligt, at partierne i vores kommune melder ud, at de tager klimaforandringerne meget alvorligt.

Partierne giver udtryk for, at det ikke er nemt at finde ud af, hvordan vi kan nedsætte vores kommunale CO2-udledninger, som jo skal nedsættes med 70 procent i 2030 og gøre os CO2-neutrale i 2050.

Det er vigtigt for mig og andre, at de kommunalpolitikere, vi vælger ind, reelt arbejder for en grøn omstilling. Derfor har jeg nogle spørgsmål til alle politikerne. Jeg håber I svarer. En god start er at komme i gang med det samme. Jo senere vi går i gang, jo større reduktioner skal vi lave efterfølgende.

Spørgsmål 1: Vil du arbejde for, at der lægges en plan, der viser hvilke år, de forskellige tiltag skal iværksættes og at det skal ske så hurtigt som muligt? Som eksempler kan nævnes, hvilke år I vil elektrificere bilparken, hvilke år og i hvilken takt I vil reducere varmeforbruget i de kommunale bygninger, og i hvilke år og i hvilket omfang I vil udfase fossile brændsler i varmeforsyningen.

Det er ikke en farbar vej, at reduktionerne planlægges til at ske et par år inden deadline - det der populært kaldes for hockeystaven. I stedet skal der målbare delmål til. Hvert ton tæller.

De målbare delmål vil også muliggøre, at vi hele tiden kan se hvordan det går, og at politikerne kan se om der er grundlag for justeringer, hvis det går for langsomt.

Spørgsmål 2: Vil du arbejde for, at vi som borgerne kan følge med i reduktionerne, ved løbende at offentliggøre resultaterne?

Det er vigtigt for os at vide, hvordan det går. Vi vil gerne inddrages i processen.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?