25. januar 2021
Udviklingen i Rudersdals villaområder ligger også Byplanudvalget meget på sinde, skriver udvalgsformand Anne Christiansen. 

Foto: Mikkel Svinth Rødgaard
Udviklingen i Rudersdals villaområder ligger også Byplanudvalget meget på sinde, skriver udvalgsformand Anne Christiansen. Foto: Mikkel Svinth Rødgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Lokal dialog skal sikre udviklingen i villaområderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Lokal dialog skal sikre udviklingen i villaområderne
Debat Rudersdal - 25. november 2020 kl. 09:00
Af Anne Christiansen (L), Formand for Byplanudvalget, Rudersdal Kommune

Udviklingen i vores villaområder ligger mange borgere på sinde. Det gælder bestemt også Byplanudvalget og mig selv som formand for udvalget. Jeg vil derfor sige Søren Harboe, Erik Jensen, Inge Poulsen og Sonja Poll tak for at rejse denne meget vigtige debat i deres læserbrev 4. november.

Hele Byplanudvalget har et stærkt fokus på at styrke kommunens indsats i forhold til arkitektur og bevaring generelt. Vi har i denne valgperiode vedtaget en temalokalplan om bevaringsværdige bygninger. I alt 8000 bygninger er i dag registreret som bevaringsværdige, og er hermed sikret mod nedrivning.

I budgetaftalen for 2021 har vi for at øge interessen for god arkitektur og bevaring i Rudersdal besluttet at igangsætte et projekt for en mere inddragende proces til uddelingen af arkitektur- og bevaringspriserne, og vi vil undersøge muligheden for at etablere et arkitekturråd for den nye valgperiode.

Men uanset dette er villaområderne under fornyelse og dermed forvandling. Der er ikke kun tale om et generationsskifte og nye naboer. Nej, det handler i høj grad om en ændring af vores villavejes udtryk og grønne værdier. Mange fine huse bliver desværre revet ned og erstattet af større, mere ensformigt byggeri. Og når først byggeriet går i gang, så ryger beplantninger også.

Desværre har kommunen i dag ikke de samme mulighed for at skride ind over for byggeri, der ikke er tilpasset omgivelserne, som kommunen havde tidligere. Klagenævn har afgjort, at bestemmelsen i mange af vores lokalplaner, med krav om en god indpasning i omgivelserne, ikke lever op til den nutidige forståelse af, hvad vi kan administrere efter. Planloven handler i dag mere om jura, og hvad der kan måles, og ikke så meget hensynet til kvalitet og indpasningen i omgivelserne.

Jeg er helt enig i, at vi taber kvalitet, når folk laver alt for store overkørsler og flisebelagte indkørsler og forhaver. Det er stik imod vores vision om at bevare det grønne vejbillede. I mange lokalplaner er der helt faste regler for alt dette. Der skal plantes grønne hegn mod vej og overkørslerne må kun være fire meter brede. Garager og skure skal være trukket væk fra vejen. Men mange borgere kender ikke de regler, som er gældende.

Derfor vil jeg gerne opfordre naboer og grundejerforeninger til at tage dialogen lokalt, når de i deres hverdag ser og hører om igangsættelsen af nyt anlægsarbejde eller et nyt hegn, der bliver sat op. Her ligger muligheden for hjælpe med oplysning om de fælles grønne mål og gældende regler. Med tidlig dialog er det muligt at stoppe arbejder, inden håndværkerne er kørt og regningen betalt.

Det vil også hjælpe kommunen. For hvis alt skal køre som lovliggørelsessager, så når vi ikke i mål. Det gør vi til gengæld, hvis vi gør en fælles indsats.

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?