17. april 2021
Anika Rée svarer Niels Jarnø på spørgsmålet om, hvem der skal tage sig af handicapområdet. Privatoto
Anika Rée svarer Niels Jarnø på spørgsmålet om, hvem der skal tage sig af handicapområdet. Privatoto
Foto: JasperFoto.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Kommunen skal tættere på borgernes mentale og fysiske sundhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Kommunen skal tættere på borgernes mentale og fysiske sundhed

Af Anika Rée (V), Næstformand i Social- og Sundhedsudvalget

Debat Rudersdal - 26. februar 2021 kl. 09:06

Niels Jarnø spørger her i avisen, hvordan vi lokalpolitikere stiller os til den aktuelle debat om at lade handicapområdet overgå til igen at være regionernes ansvar - sådan som det var før 2007.

Lad mig starte med at gøre det klart, at der er et stort behov for en reform af sundhedsvæsenet, og ikke mindst hvor skillelinjen mellem regionerne og kommunerne skal være i fremtiden, samt hvordan vi gør overgangene bedre.

Kommunerne er bedre end regionerne til at varetage helhedsperspektivet for borgerne, af den simple grund at kommunerne er tættere på den enkelte borger. Og det gør sig også gældende for borgere med funktionsnedsættelser - om det er fysiske eller psykiske eller begge dele - så er helhedsperspektivet altafgørende for livskvaliteten.

I Rudersdal arbejder vi ud fra en vision om, at der skal være lige muligheder for alle borgere, med eller uden funktionsnedsættelse. Lige muligheder for blandt andet uddannelse, arbejde og fritidsaktiviteter. Jeg ser ikke, at livskvaliteten kan forbedres hos vores borgere med funktionsnedsættelse ved at flytte indsatsen længere væk fra borgernes hverdag og lade dette område overgå til regionerne.

I kommunerne har vi flere strenge at trække på fx arbejdsmarkedet via vores beskæftigelsesområde, kultur- og fritidsområdet, der kan bidrage med meningsfulde fællesskaber, og frivillighedsområdet, der rummer store menneskelige ressourcer, som kan forbedre livskvaliteten for denne gruppe. Desuden har vi i kommunerne mulighed for at samarbejde på tværs om de mere specialiserede tilbud. Noget vi siden 2007 har arbejdet intensivt med, og som også i fremtiden skal være i fokus.

Nærhedsreformen skal debatteres og kvalificeres, så vi får sundhedsvæsenet tættere på borgerne, og samtidig får sat skillelinjerne rigtigt.

Og her skal vi i kommunerne tage et større ansvar på os fremover, hvis du spørger mig. Fordi vi er de bedste til at sætte borgerens behov før systemet og har blik for helheden og sammenhænge i borgens liv. Der vil for denne gruppe, som for alle vores borgere, altid være en snitflade mellem "regionen" og "kommunen," så opgaven handler i ligeså høj grad om, hvordan overgangen skal håndteres bedst muligt. Det skal hele vejen være med den enkelte borger i fokus, fordi det giver de bedste resultater - både menneskeligt og økonomisk.

Vi har et stort arbejde foran os, men vi løser ikke udfordringerne ved blot at flytte ansvaret længere væk fra den enkelte borger - og i øvrigt med overgangsudfordringerne intakte.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?