5. august 2021
Arkivfoto
Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Kaffebord og tropisk have mod ensomhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Kaffebord og tropisk have mod ensomhed
Debat Rudersdal - 22. juli 2021 kl. 09:54
Af Steen V. Skånstrøm Lendemosevej 6 2850 Nærum

Hvor stort er ensomhedsproblemet i Rudersdal Kommune?

I kraft af vores høje velstand vil mange nok vælge at mene, at det ikke står så slemt til. Alligevel må man være kynisk, hvis ikke man bliver berørt af citatet fra artiklen 'Mental trivsel truer den sunde aldring' i juni-udgaven af ÆldreSagens Blad.

"Hver dag dør to danskere som følge af ensomhed. Det er fire gange så mange som i trafikken."

Desværre er det de svageste, der er hårdest ramt, og dermed også dem, det er sværest at komme i kontakt med.

Derfor er det glædeligt at kommunerne i de senere år prøver at finde dem og komme i dialog med dem.

Men hvad har kommunerne, Ældresagen og andre organisationer at tilbyde udover de frivillige kontakt-og samtalemuligheder, som mange af de hårdest ramte måske ikke vil benytte sig af?

Hvad med tilbud om, et par gange om måneden, at få mulighed for at blive hentet til en udflugt med kaffebord og på den måde have noget at glæde sig til og samtidig få muligheden for at lære andre ligestillede at kende og i givet fald holde kontakt med?

Hvad er det, fleste af os ønsker, hvis vi pludselig vinder en konkurrence eller i et lotteri? Vi vil ud at rejse til de varme lande!

Det er naturligvis utopi at kunne tilbyde vores ensomme, selvom Brixtofte i Farum Kommune alligevel gjorde forsøget. Men alligevel.

Udviklingen i de seneste års senior-boligbyggeri viser, at kæden Boverian med to indflyttede centre, tre solgt flere år før, de er færdige, og to planlagte, med deres 1.400 kvm eksotiske haver med palmer, søer og en helårstemperatur, der svarer til den ved Middelhavet, har ramt det. vores seniorer lægger vægt på udover det daglige fællesskab.

Så hvorfor ikke indrette en sådan tropisk have i Rudersdal Kommune som udflugtsted for især de ensomme, men også for vores plejehjem og seniorcentre. Forstil dig den glæde at kunne se frem til et par månedlige udflugter til et kaffebord med andre i disse omgivelser og måske lytte til to livsglade kanariefugles sang over højtaleranlægget!

Omkostningerne til anskaffelse og drift burde ikke være et problem, når vi ved, at der i dag findes over 200 milliarder kroner i danske fonde, hvoraf en stor del er øremærket til humanitære formål. Og Trygfonden vil sikkert også gerne være med.

Og måske vil kommunen også vil være med til at bringe den chokerende, høje dødelighed blandt sine ensomme ned - for ikke at tale om lokale sponsorer, som i stor udstrækning har betalt de mange orangerier, som flere plejehjem har stor glæde af.

Hvem følger initiativet op?

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?