26. november 2020
Tastatur
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Hvor meget må et gravsted koste?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Hvor meget må et gravsted koste?

Af Otto Hemming Larsen
Tidligere medlem af og formand for Birkerød Menighedsråd
Stenløkken 87
3460 Birkerød

Debat Rudersdal - 28. oktober 2020 kl. 15:46

Vi er i Rudersdal med i første linje på mange områder. Men skal vi også være førende på prisen for et gravsted, noget alle borgere, rig som fattig får brug for en dag? Hvor meget må et gravsted koste?

Skal det være gratis - som det er for folkekirkemedlemmer i Hørsholm? Eller skal alle betale, hvad det koster - som det er tilfældet i Rudersdal? Der er ingen facitliste.

Vores kommunalbestyrelse har på demokratisk vis vedtaget, at der skal være fuld brugerfinansiering. Det er ikke noget der er hugget i sten eller står i en lov. Det er en ren politisk beslutning. Hvis vi som borgere i Rudersdal er uenige i den vedtagelse, har vi heldigvis mulighed for at arbejde på at få den ændret. Det er også demokrati.

Niels Erik Andersen mener, at taksterne er "urimeligt høje, fordi kommunalbestyrelsen urimeligt fastholder, at kirkegårdene skal være 100 procent brugerfinansieret," og kravet må være, at "efterladte, der ønsker det, uden urimelig stor økonomisk byrde kan have et gravsted, hvor de kan mindes deres afdøde." Det er et klart udspil til debatten.

Begravelseskulturen er under forandring. Flere vælger at blive brændt og asken spredt ud over havet eller hensat i fællesgrav eller et mindre gravsted. Der er færre, der vælger et traditionelt gravsted.

Med de takster, der nu skal gælde i Rudersdal, bliver der endnu færre. Så må taksterne igen sættes op og endnu flere har ikke råd til et gravsted. Allerede nu vil præster og bedemænd formentlig kunne bekræfte, at der er borgere der fravælger et gravsted på grund af den økonomiske byrde.

Taksterne bliver ikke lavere ved at udlicitere driften eller overføre den til folkekirken. Det er ingen tilfældighed, at begravelsesvæsenet er kommunalt hos os. Det har vi til fælles med ti af landets største kommuner, i vores område København, Frederiksberg, Gentofte og Lyngby-Tårbæk. Det specielle er vores meget høje takster.

Folkekirken kunne måske - med en forhøjelse af kirkeskatterne - bidrage til at sænke taksterne, så alle medlemmer, der ønsker det, kan have et gravsted.

Det vil falde i tråd med en af kirkens kerneopgaver: diakoni, kirkens omsorg for medmennesket. Men hvad så med de 30 procent af borgerne i Rudersdal, der ikke er folkekirkemedlemmer?

Der er ingen vej udenom: Hvis vi som borgere i Rudersdal vil have lavere kirkegårdstakster, må vi på god demokratisk vis sige det klart til kommunalbestyrelsen, om ikke før så op til kommunalvalget næste år.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?