7. marts 2021
Historiker og forhenværende museumsleder i Søllerød og Rudersdal Niels Peter Stilling, der her undersøger papirer fra den Nærum-drengen og SS-soldat Mogens Peer Manthey-Wagner indleveret til Rudersdal Museer, forstår ikke, at oberst Ib Hedegaard Sørensen har ret i sin kritik af, at museerne har modtaget effekter fra soldaten. Pressefoto
Historiker og forhenværende museumsleder i Søllerød og Rudersdal Niels Peter Stilling, der her undersøger papirer fra den Nærum-drengen og SS-soldat Mogens Peer Manthey-Wagner indleveret til Rudersdal Museer, forstår ikke, at oberst Ib Hedegaard Sørensen har ret i sin kritik af, at museerne har modtaget effekter fra soldaten. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Har obersten læst artiklen om SS-soldaten?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Har obersten læst artiklen om SS-soldaten?
Debat Rudersdal - 19. november 2020 kl. 10:12
Af Debat Niels Peter Stilling, Ph.d. Egebækvej 195 Nærum

Tidligere leder af Søllerød/Rudersdal Museer Niels Peter Stilling besvarer hermed i sin egenskab af redaktør for Søllerødbogen Oberst Ib Hedegård Sørensens indlæg om den danske SS-soldat Mogens Peer Manthey-Sørensen.

I Søllerødbogen 2020 har Hans-Ole Ketting over to artikler berettet om familien Manthey-Wagner fra Nærum.

Den første artikel handler særligt om sagfører Christian M-W. og ikke mindst hans uegennyttige indsats for Grænseforeningen efter 1920, hvor han bl.a. var idemanden bag Dybbølmærket.

Den anden artikel handler så om sønnen Per Manthey-Wagners triste skæbne baseret på bevarede breve. Desværre har obersten tydeligvis ikke gjort sig ulejlighed med at læse denne artikel, før han skrev sit indlæg.

Lad mig først understrege, at jeg til fulde deler oberstens synspunkter på den nazistiske »mordmaskine« under 2. Verdenskrig. Men når obersten dernæst påstår, at vi med artiklen om »Nærum-drengen på Østfronten« har forsøgt at »smelte alle hjerter for en modig ung mand, der rejste ud i verden og kæmpede for sin sag«, må jeg melde fuldstændig pas.

Artiklen handler om en ret sølle ung mand, der traf de forkerte beslutninger - desværre og ret uforståeligt bakket op af sin familie.

Man bør bestemt læse den tankevækkende artikel, men her skal jeg alligevel henvise til slut­ordene (s. 216), hvor det utvetydigt fastslås, at familien Manthey-Wagner manglede erkendelsen af, at sønnen ved at gå ind i kampen mod kommunismen også kom til at støtte Hitler-Tyskland og den forbryderiske nazisme.

Oberstens påstand om, at M-W havde andel i de modbydelige massakrer og henrettelser i baglandet på Østfronten, har intet belæg i kildematerialet.

Tværtimod blev resterne af Frikorpset indsat på de hårdeste frontafsnit syd for Leningrad, hvilket var temmelig udspekuleret af den tyske hærledelse, idet de mange »udlændinge« i tysk tjeneste dermed led de forholdsvis største tab.

Og historikeren må her også slå fast, at der faktisk faldt dobbelt så mange danskere i tysk tjeneste under 2. Verdenskrig i forhold til 1864. Til sidst nævner oberst Hedegaard, at den sidste chef for frikorpset, K.B. Martinsen, blev henrettet dømt som landsforræder.

Det er korrekt, men han blev alene dømt for sine ugerninger i Danmark som chef for det morderiske Schallburgkorps. Frikorpsets første chef, C. P. Kryssing, der stort set holdt sig væk fra Danmark under krigen, slap med en meget mildere dom.

Og det er her man i dag skal tegne stregen. De soldater, der med regeringens billigelse og militærets ret til at træde uden for nummer, tilbragte hele krigen i hæslighederne på Østfronten kan man efter min mening ikke tillade sig at kalde »landsforrædere« - særlig ikke i lyset af udviklingen fra 1945 til 1989.

Men at de valgte forkert og dermed støttede det mest modbydelige regime, Europa i nyere tid har set, skal der ikke herske et sekunds tvivl om.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?