28. november 2020
Skal biblioteket været et neutralt eller ikke neutralt sted. Debattøren mener det første.
Skal biblioteket været et neutralt eller ikke neutralt sted. Debattøren mener det første.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Et neutralt eller et ikke-neutralt sted?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Et neutralt eller et ikke-neutralt sted?

Af Steffen Kronborg
Lyngbygårdsvej 63
2800 Lyngby

Debat Rudersdal - 30. oktober 2020 kl. 09:22

Biblioteksstrategien for Rudersdal Bibliotekerne er nu endeligt vedtaget.

Som tidligere ansat ved biblioteket er jeg naturligvis interesseret i min arbejdsplads gennem 37 år, og jeg har da også - tilsyneladende som den eneste - kommenteret strategien i høringsperioden.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at mine kommentarer har haft nogen betydning for beslutningsprocessen, så derfor vil jeg tillade mig at dele dem med et større publikum her.

I de 37 år, jeg var ansat, var det en selvfølge, at biblioteket blev betragtet som et neutralt sted - ja, faktisk stod det direkte i den daværende bibliotekspolitik, at det var sådan, det forholdt sig.

Stor var derfor min forbløffelse, da jeg i det aktuelle udkast til en ny biblioteksstrategi kunne læse følgende: "Biblioteket er ikke et neutralt sted, men et hus fuldt af værdier."

At biblioteket er et hus fuldt af værdier var ikke særligt overraskende; det står direkte i biblioteksloven, at biblioteket skal tilgodese alsidigheden, blandt andet ved at præsentere alle mulige forskellige værdier i form af materialer, arrangementer mv. om diverse emner.

Men det udelukker jo ikke, at biblioteket er et neutralt sted - tværtimod.

Biblioteket er netop et neutralt sted, fordi det er et "hus fuldt af værdier", som det hedder i biblioteksstrategien - et hus, hvor meninger brydes og synspunkter diskuteres. Og sådan skal det selvfølgelig være, ligesom det har været det i de forudgående 37 år (og længere endnu). For hvis biblioteket ikke er et neutralt sted, må det naturlige spørgsmål lyde: hvem tager biblioteket parti for? Hvilken part i hvilken strid er det, biblioteket støtter?

Ud over naturligvis at støtte grundlæggende værdier i vores samfund som demokrati, fællesskab og debat.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?