6. december 2020
Kommunen arbejder på at skabe et bibliotekstilbud i Bakkehuset. Debattøren håber, at det ikke blot bliver en bogsamling uden en bibliotekar. 

Arkivfoto: Mikkel Svinth Rødgaard
Kommunen arbejder på at skabe et bibliotekstilbud i Bakkehuset. Debattøren håber, at det ikke blot bliver en bogsamling uden en bibliotekar. Arkivfoto: Mikkel Svinth Rødgaard
Foto: Mikkel Svinth Rødgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Er der en bibliotekar i Vedbæk?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Er der en bibliotekar i Vedbæk?
Debat Rudersdal - 12. november 2020 kl. 09:00
Af Jeppe G. Manuel Bakkevej 9 Vedbæk

Det var med en vis resignation og modvillig accept, at jeg i sin tid modtog nyheden om lukningen af Vedbæk bibliotek. Endnu en spareøvelse, endnu et kulturelt tiltag som nedprioriteres, sådan er det jo, desværre!

Jeg bor i Vedbæk og har savnet et lokal bibliotek. I en travl hverdag med skolebørn er det let at nedprioritere en tur til Nærum eller Holte. Det bliver et projekt at skulle tage på biblioteket og er nu mest blevet et sted, man lige smutter ind på vej hjem og henter den bog, man har reserveret.

Da mine børn var mindre, tog jeg dem tit med på biblioteket, men nu er det ikke rigtigt længere noget mine børn efterspørger. Det synes, jeg er trist.

Jeg har derfor med interesse fulgt debatten her i spalterne omkring en mulig etablering af et bibliotek i Bakkehuset eller stationsbygningen i Vedbæk. Samt den nye biblioteksstrategi for Rudersdal, der specifikt nævner Vedbæk. Dog har jeg stadig en vis skepsis, for følger ressourcerne med? I mine øjne er et bibliotek uden en bibliotekar blot en bogsamling.

Lad mig give et eksempel. For nylig ville min datter gerne have fat i den næste bog i en serie, som hun var blevet introduceret til i skolen. Så vi tog en udflugt til Holte bibliotek. Imens vi gik rundt og ledte efter nævnte bog, kommer der en bibliotekar over og henvender sig direkte til min datter. Inden jeg får set mig om, har min datter sin bog, men er nu også i gang med en samtale om forskellige forfattere og genrer. Da vi går derfra cirka 20 minutter senere, er min datter blevet introduceret til tre nye forfattere og har 5-6 bøger i favnen, som alle blev læst. Hendes lillebror kom også afsted med et par stykker. Det kunne kun lade sig gøre fordi de mødte en professionel formidler, en bibliotekar der tog sig tid til at række ud til dem, spørge ind til deres interesser, var i stand til at tolke deres læseniveau og på den måde åbne døren til litteraturen og ny viden.

Jeg håber derfor, at vores politikere og Rudersdals Biblioteker vil prioritere rigtigt i henhold til Vedbæk, når de taler om et fokus på børn og læsning. For det kræver ressourcer. Det kræver, at man som barn (og alle os andre for den sags skyld) kan møde bibliotekaren, når man kommer på biblioteket. Det kræver, at bibliotekaren har tid til at møde dem, indgå i en dialog, give dem mod på og lyst til at udforske nye verdener.

Så jeg håber i mit stille sind, at vi snart får et godt bibliotekstilbud i Vedbæk, men mere end det, at der også vil være en bibliotekar i Vedbæk.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?