31. juli 2021
Jacob Netteberg (R).
Jacob Netteberg (R).
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Det burde ikke ske, men det sker desværre, og det vil ske igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Det burde ikke ske, men det sker desværre, og det vil ske igen

Af Jacob Netteberg (R), Medlem af Kommunalbestyrelsen og kandidat til Regionsrådet

Debat Rudersdal - 15. juni 2021 kl. 09:06

"Undskyld!"
Det er det første ord, jeg kan forestille mig en kommune kan svare, når man læser Gittes indlæg (i artiklen Forældre kæmper ulige kamp mod Rudersdal Kommune for deres børn, red.) i avisen 9. juni, om det massive svigt og den hårde kamp, hun, som mor til et barn med diagnose, må kæmpe for sine og hendes barns rettigheder.

arrow Læs også: Debat: Vi er toppen af isbjerget

"Undskyld, det skal ikke gentage sig!" er de ord jeg har lyst til at sige - for det burde ikke ske.

Men faktum er, at det sker, desværre og vil ske igen!

Selvfølgelig kan en kommune begå fejl. Selvfølgelig kan man "fejlbedømme" en situation og træffe afgørelser, der senere må revurderes. Det er både forventeligt og naturligt. Men der er tale om en systemisk fejl.

Når man som forældre får en diagnose på sit barn, er denne udarbejdet af fagpersonale i sundhedsvæsenet. Det vil sige eksperter indenfor et område. Men "behandlingen" altså det videre forløb overlades derefter til kommunen. Man ryger groft sagt fra sundhedslov over til servicelov. Og Serviceloven er elastisk. Den bygger på vurderinger, visitation og sagsbehandling.

I kommunerne sidder dygtige fagfolk, bestemt. Men de er i sagens natur sjældent eksperter. Og det ligger implicit i ordet "specialiserede" handicapområde, at dette netop kræver "specialviden og indsigt." Altså ekspertviden, som man kun kan påberåbe sig, hvis man beskæftiger sig indgående med et område fuldtid. Kommunernes fagpersonale er i den sammenhæng generalister langt hen ad vejen. Vi som kommune, varetager alle borgere, og i dét lys gør vi det ret godt - for de fleste. Problemet er dem der falder udenfor normalen, som kræver "specialviden" og "specialtilbud".

Ifølge KL og Danske Handicaporganisationer vil netop dette område koste kommunerne 750 millioner kroner næste år, men med den nye mellem KL & Regeringen er der "kun" afsat 150 mio. kr.

Der er altså derfor ingen udsigt til at ændre på det faktum, at kommuner - især de mindre, og dem med lav likviditet, vil forsøge hele tiden at vælge "sekunda-løsninger" og i værste tilfælde ligefrem satse på en langtrukken sagsbehandling, fremfor at tilbyde (og betale) det, som er anbefalet af faglige eksperter.

Den systemiske fejl er, at det nok er regionerne, der stiller diagnoserne, men det er op til kommunerne at vurdere og betale for eventuelle tilbud - samtidig med de færreste kommuner har ekspertisen og slet ikke ressourcerne (læs: midlerne) til at leve op til det.

Vi taler meget om omgørelser i Ankestyrelsen, men allerede i 2015 lavede Ankestyrelsen en såkaldt "praksisundersøgelse" på det specialiserede handicapområde. En stikprøveanalyse af sager, der IKKE var sendt til Ankestyrelsen, viste, at cirka 40 procent af sagerne ville være gået om, ifald de havde været indsendt.

Siden er antallet af klagesager kun steget, og der er grund til at forvente, at "mørketallet" ligeledes er vokset i takt med at flere og flere børn får stillet diagnoser.

Og vi som kommune stadig tænker i siloer, så jeg - der sidder i socialudvalg - ikke kan beskæftige mig med dette, fordi det hører ind under "Børne- og Skoleudvalget" på trods af, at det har effekt på forældres psykiske velbefindende, går udover deres arbejdsevne og ofte fører til familiekriser. Således ender en fejl på børneområdet med at give udslag i både social- og sundhed, erhvervs- og beskæftigelse, og i sidste ende økonomiudvalg.

Det kan være dyrt at vælge den billige løsning, når det handler om mennesker.

Vi kan ikke fortsætte den nuværende praksis og forvente et andet resultat - vi er nødt til at tænke nyt, vi er nødt til at gøre op med at både vurdering, visitering og betaling ligger hos kommunerne. Især når der ikke fra Finansministeriet afses flere midler til området.

Det er ikke "bare" børn, det går ud over, det er hele familier, der går i stykker, og det rammer os som samfund. Derfor støtter jeg #enmillionstemmer.

arrow Debat: Analyse af svar fra Jens Ive
21. juni 2021 kl. 08:42 Opdateret: kl. 13:45
arrow Debat: Kommunerne er ikke altid bedst for borgerne
13. marts 2021 kl. 09:08 Opdateret: kl. 15:16
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?