20. oktober 2021
21HIP Debat tastaturNET 1.JPG
Foto: Adobe Stock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Den politiske kultur i Rudersdal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Den politiske kultur i Rudersdal

Af Af Jacob Netteberg, Rudersdal kommunalbestyrelse for Radikale Venstre.

Debat Rudersdal - 12. oktober 2021 kl. 09:35

Om kort tid vælger borgerne den nye kommunalbestyrelse. Men den vælger ikke forvaltningen. Forvaltningen er de embedsmænd/kvinder der hver dag går på arbejde og leverer de informationer som politikerne skal bedrive politik ud fra. Som kender lovgivningen på et givent område, og som udarbejder beregninger, kommer med data og giver indstillinger til løsninger på udfordringer som politikerne har bedt om bud på - og i visse tilfælde træffer afgørelser. Forvaltningen er ansat af politikerne, og politikerne er valgt af vælgerne.

Der er altså et uløseligt afhængighedsforhold mellem politikere og forvaltning.

Men blandt politikere er også et hierarki, og en fordeling af ansvar og indflydelse.

Nogen afgørelser bliver nemlig truffet direkte af forvaltningen, andre bliver behandlet i et fagudvalg, andre i økonomiudvalget, og til sidst "besluttes" der i byrådssalen.

Men ofte er disse beslutninger uden særlig debat, da diskussionerne er taget allerede i enten økonomiudvalg, fagudvalg eller på forvaltningsniveau.

Det er praktisk, det er effektivt, men er det "sundt"?

For nylig var jeg suppleant i Regionsrådet. Her blev der gået til makronerne!

Ingen var i tvivl om politiske tilhørsforhold, holdninger eller uenigheder.

Og alligevel blev der truffet beslutninger, kompromiser blev indgået og alle kunne se sig selv og hinanden i øjnene bagefter.

En sund bestyrelse bør én gang om året foretage en selv-evaluering. Arbejder vi optimalt og til virksomhedens bedste? Burde kommunalbestyrelsen ikke også "evaluere" sin egen arbejdsgang løbende? Repræsenterer vi vores værdier og sætter vi vores aftryk??

Jeg ønsker den kommende kommunalbestyrelse undervejs tager en debat om hvilke beslutninger der uddelegeres til forvaltning, hvornår det er en udvalgsformand eller hele fagudvalget der skal involveres, hvornår en sag kan afgøres alene af et økonomiudvalg og hvornår er det "åben debat i byrådssalen" for offentligt skue? Og ligesom der kan være forskel på embedsmænd, er der naturligvis også stor forskel på udvalgsformænd/kvinder. Nogen er mere inddragende end andre, nogen inviterer til debat. Nogen er meget tæt på deres forvaltning, hvilket nok er godt, men med den fare at viden bliver intern og den politiske debat forsvinder. Også her ville en tilbagevendende evaluering være sundt.

Jeg synes faktisk vi er kommet et godt stykke vej i Rudersdal med borgerinddragelse. Vi har inviteret til borgersamlinger, og vi har fået en platform for borgerforslag. Vi har endelig fået en borgerrådgiver, som mange heldigvis har gavn af. Men vi kan - og bør - gøre mere. Meget vrede og utilfredshed fra borgere skyldes ofte manglende indsigt eller baggrundsviden som ligger bag div. beslutninger. Følelsen af ikke at være blevet hørt eller set, går igen både i skoledebat, idrætsliv, ankesager og skimmelbefængte boliger. Og det handler om manglende gennemsigtighed, eller mangel på "åbenhed i beslutningsproces". Og jo flere beslutninger der træffes af forvaltning, eller i fagudvalg, jo mere lukket bliver beslutningsprocessen for borgerne. Jeg er ikke bange for uenighed. Og jeg er også parat til at gå på kompromis. Sådan er politik nu engang. Men jeg kunne godt ønske mig, at vi ikke kun i en valgkamp deler os efter anskuelse, men også undervejs toner rent flag. At det, der er blevet kæmpet for i udvalget, også er synligt for vælgerne. Også selvom vi nok ender med at finde fælles løsninger. I en debat skal jeg nok være "Radikal", men i løsningen skal jeg også være "Rudersdal". Om det er skole- beskæftigelse- miljø- eller kultur- eller socialpolitik, så er jeg glad for at vi har en forvaltning med faglig viden. Men lad os politikere være dem med holdning.

Jeg håber at Rudersdal kommune fremover vil være langt mere åben og transparent både med forvaltningens viden, såvel som politikers holdning. Det er sundt for demokratiet. Vi skal turde tænke nyt, også på Rudersdal rådhus.

Rejser du til udlandet i år?