17. oktober 2021
Simon Lægdsgaard Skanderup (LA).
Simon Lægdsgaard Skanderup (LA).
Foto: Frederick Cruz
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: De offentlige midler og prioritering af velfærd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: De offentlige midler og prioritering af velfærd

Af Simon Lægdsgaard Skanderup (LA)
Gøngesletten 21
2950 Vedbæk
Kandidat til kommunalvalget

Debat Rudersdal - 26. marts 2021 kl. 09:04

Lars Engelberth (K) dukkede op på min personlige facebookprofil med en annonce, hvor han stolt annoncerede, at Rudersdal Kommune netop havde besluttet at støtte oprettelsen af et padeltennisanlæg i Rudersdal med 1 million kroner!

Jeg elsker padeltennis og det er en fremragende motionsform, men vi bliver nødt til at have en principiel diskussion om hvorvidt oprettelsen af et padeltennisanlæg, indendørs petanquebaner og andre anlæg med begrænsede medlemstal ligger indenfor Rudersdal Kommunes kerneopgaver.

Da jeg udfordrede det principielle i dette på facebookgruppen "Lokalpolitik i Rudersdal Kommune" stod politikere fra K, S, V (dog i en anden gruppe), EL og Alternativet i kø for at retfærdiggøre netop denne investering.

Jeg måtte jo forstå, at det var i kommunens interesse og en kerneopgave at støtte det lokale foreningsliv. Det er jeg naturligvis ikke uenig i, men jeg mener at vi skal ensrette den kommunale støtte til foreningslivet. For at øge gennemsigtigheden kunne man indføre et fast støttebeløb per betalende medlem i en forening - det ville sikre at kommunen bruger flest midler på de mest populære foreninger. Borgere der gerne vil deltage i mindre populære foreningsaktiviteter må derfor acceptere en højere egenbetaling.

På samme facebookgruppe havde en bekymret mor delt et opslag, og en artikel fra Altinget, vedrørende manglende lærere i folkeskolen med specialiseret viden om undervisning af børn med handicap. For mig en klar kerneopgave for kommunen, men opslaget havde stort set ikke modtaget interesse fra nogen politiske partier/medlemmer. Jeg ville ønske at det havde været omvendt - altså at en række partier havde tilkendegivet deres støtte omkring flere lærere med specialiseret viden om undervisning af børn med handicap!

For mig og Liberal Alliance er der tre primære opgaver for kommunen;

1. Gode og sunde daginstitutioner (dagplejer, vuggestuer og børnehaver - privat eller offentlig må være op til borgeren)

2. En god og stærk folkeskole (gerne fri og drevet af en stærk skoleledelse, skolebestyrelse med inddragelse af lærerne og forældrene)

3. En fantastisk ældrepleje med udgangspunkt i borgeren (privat eller offentlig må være op til borgeren)

Når vi bruger kommunale midler udenfor ovenstående rammer, skal de prioriteres så de rammer så bredt som overhovedet mulig og med mindst mulig administration involveret.

Jeg voksede op i en mindre velhavende kommune end Rudersdal og da bowling pludselig var "det nye" i slut halvfemserne åbnede en driftig erhversmand et bowlingcenter til stor gavn for foreningslivet. Da squash ti år senere var et kæmpehit blev der bygget til og oprettet squashbaner - de er nu lavet om til selskabslokaler! For sådan er det med private initiativer - de bliver holdt i live så lang tid der er en god forretning bag og når interessen så falder, så tager man konsekvensen og lukker. Havde det været et offentligt projekt havde det sikkert eksisteret endnu, med meget få besøgende!

Jeg håber at vi får åbnet en diskussion om hvordan vi skal prioritere vores fælles midler - og bare fordi der allerede er afsat 45 mio. kroner til fritidsudvalget i anlægsbudget i Rudersdal bør det ikke fjerne fokus fra at alle offentlige midler kommer fra samme overordnede pulje - så når man vælger padeltennis vælger man også automatisk andre borgere fra.

Rejser du til udlandet i år?