25. oktober 2021
Lokallisten i Kommunalbestyrelsen. Fra venstre Mona Madsen, Trine Dybkjær og Anne Christiansen. Pressefoto
Lokallisten i Kommunalbestyrelsen. Fra venstre Mona Madsen, Trine Dybkjær og Anne Christiansen. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Billigere begravelser - men hvordan?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Billigere begravelser - men hvordan?

Af Anne Christiansen, Trine Dykjær og Mona Madsen (Lokallisten)

Debat Rudersdal - 27. oktober 2020 kl. 09:00

Det er for dyrt at blive begravet på kirkegårdene i Rudersdal Kommune!

Det er der vist bred enighed om - men til gengæld er der stor uenighed om, hvordan det kan blive billigere for brugerne.

Fra konservativ side foreslår Christoffer Buster Reinhardt (i Frederiksborg Amts Avis, 21.10.) at priserne kommer ned gennem udlicitering, altså således at den kommunale driftsafdeling skal konkurrere med private udbydere om opgaven.

I modsætning til hårdnakkede liberalister er han ikke indstillet på privatisering for enhver pris - hvis kommunen i en konkurrenceudsættelse viser sig bedst og billigst, kan kirkegårdsdriften forblive i kommunalt regi.

I LokalListen har vi ingen fasttømret ideologisk holdning til privatisering, og et udbud af kirkegårdsdriften kan for os at se godt være en mulighed for at få friske øjne på, hvad der er kerneværdierne på området, og hvordan vedligeholdelsen bedst kan organiseres.

Men til gengæld er vi skeptiske over for den underliggende idé om at private aktører generelt vil være mere effektive end kommunalt ansatte, og vi har ligeledes svært ved at se, at en model, som både forudsætter et stort bureaukratisk apparat og skal generere økonomisk overskud, vil blive billigere end en model, hvor priserne blot skal svare til omkostningerne.

Fra kirkelig side har holdningen hidtil været den, at prisreduktioner i hvert fald ikke skal ske med hjælp af kirkeskatten, og der har ikke været interesse for at få kirkegårdsdriften tilbage fra kommunen. I de allerfleste kommuner er det faktisk ellers kirkernes ansvar, og nogle steder gør kirkelige bidrag det nærmest gratis at blive begravet.

I LokalListen håber vi, at de nyvalgte menighedsråd vil anerkende, at kirkeskatten også er en slags forsikringsordning for medlemmerne. Hvis kirkestyret her i Rudersdal stædigt fastholder, at driften skal være kommunal, kan kirkerne i det mindste give tilskud til medlemmernes begravelser og til vedligeholdelsen af gravstederne.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?