6. maj 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Bemærkninger til kommuneplanen - byggeri, støj og trafik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Bemærkninger til kommuneplanen - byggeri, støj og trafik

Af Sven Herting
Høbjergvej 4
Trørød

Debat Rudersdal - 03. maj 2021 kl. 09:09

Kommunalbestyrelsen i Rudersdal arbejder nu med ændringer af Kommuneplanen. Der indgår her mange positive synspunkter, blandt andre, at Kommunen skal være en grøn og miljøvenlig og dermed attraktiv kommune.

Kommunen skal rumme det ideelle bybillede med lave huse i harmoni med nærområdet - med udblik, åbent og med træer. Borgerne vil bo i et hus, der ikke kun er en samling mursten, men ligger i en harmonisk og bæredygtig kommune med nem adgang til det indre København.

Nybyggeri med moderne arkitektur indenfor denne målsætning er en gevinst.

Desværre ses store huse, der ikke passer til omgivelserne - "monsterhuse," og de forsvares ofte med henvisning til ejendomsretten. Men denne ret giver ikke adgang til at bygge, som man har lyst, - ubegrænset høje huse, indretning til fabriksvirksomhed og andet. Det må derfor heller ikke være tilladt at ødelægge Kommunens og nærområdets harmoniske præg ved bygninger, der strider mod nærområdets karakter.

Kommunen udtrykker ofte sin enighed med dette, men det kniber med opfølgningen, og tit ser man "monsterhuse", opført med Kommunens accept.

Kommuneplanen behandler også støjproblemerne. Støjen fra vejtrafik afhænger af antallet af biler, tunge køretøjer og hastigheden. Hertil kommer anvendelse af motoriserede maskiner i dagligdagen.

Støjen er sundhedsskadelig, og har den kedelige sideeffekt, at stadig flere borgere for at beskytte sig mod trafiklarmen, bygger mure ud mod vejen, så områdets åbne karakter erstattes af en stadig mere lukket oplevelse, også selvom murene dækkes af grøn beplantning.

At en kommune er grøn, er ikke kun et visuelt karaktertræk, men også et akustisk. Man kan ikke nyde en harmonisk udsigt, hvis man forstyrres af en buldrende trafikvej/motorvej i baggrunden. Man kan ikke nyde sin eftermiddagste i blomsterhaven, hvis naboen fræser med sin motorsav.

Man kan her ønske en mere udfarende aktivitet fra Kommunen, som også i sine egne handlinger må være et foregangseksempel.

Planen taler meget positivt om kollektiv transport, at denne skal tiltrække flere passagerer og dermed mindske transportens CO2-belastning. Kommunen må derfor udvikle den lokale bustransport effektivt, så den kan erstatte den CO2-belastende bilkørsel. Som eksempel udgøres en stor del af bilkørslen i Kommunen - ikke mindst på de små veje - af forældre, der bringer og henter deres børn til og fra skole og fritidsaktiviteter, fordi der ikke er hensigtsmæssig busforbindelse.

Et andet eksempel er, at Kommunen må arbejde for en bevarelse af 20 minutters-driften på Kystbanen. Den er en hurtig og miljøvenlig forbindelse til det indre København og samtidigt den CO2-billigste mulighed.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?