26. september 2020
Karen-Anke Tørring håber, at Rudersdals kirkegårdes fremtid kommer øverst på den politiske dagsorden i forbindelse med det kommende menighedsrådsvalg. Foto: Karen Schousboe
Karen-Anke Tørring håber, at Rudersdals kirkegårdes fremtid kommer øverst på den politiske dagsorden i forbindelse med det kommende menighedsrådsvalg. Foto: Karen Schousboe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vores kirkegårde i Rudersdal skal forvaltes af kirken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vores kirkegårde i Rudersdal skal forvaltes af kirken

Af Karen-Anke Tørring
Søllerød Menighedsråd
Søllerødlisten

Debat Rudersdal Avis - 12. august 2020 kl. 09:00

Det koster i dag over 50.000 kroner at blive begravet i en kiste på Søllerød Kirkegård. Mindre hvis man lader sig brænd,e og mindst hvis man nøjes med "de ukendtes". Og her taler vi alene om prisen på et gravsted. Ikke udgifter til bedemand og gravøl.

Det prisniveau er ganske enkelt ikke i orden. Det skal ikke være således, at ganske almindelige mennesker ikke har råd til at blive begravet nær deres kære, men må fravælge ideen om et familiegravsted, fordi det er for dyrt. Og det er slet ikke i orden, at kristne, der ikke ønsker at blive brændt og sat ned i en urne, ikke kan komme i en kiste, således som traditionen har været her til lands i over tusind år; bare fordi de efterlevende - som oftest pensionister - ikke kan finde pengene.

Således har tingenes tilstand imidlertid været i de sidste fem år, hvor kommunen på det groveste har valgt at sætte taksterne op. Det kan en del af medlemmerne i Søllerød menighedsråd ikke acceptere. Konsekvensen er nemlig ikke kun, at de gamle i sognet, der "står for tur", er ulykkelige og bekymrede. Konsekvensen er også, at vores kirkegårde langsomt ændrer karakter. Gravsteder fornys ikke og ligger øde hen som grønne øer.

Det bekymrer tydeligvis ikke Rudersdal Kommune, hvis seneste udspil er, at vores kirkegårde skal udlægges til parker á la Assistens i København.

Men det bekymrer os i Søllerød. Vi ønsker derfor i samarbejde med de andre kirker i provstiet at arbejde for at hjemtage forvaltningen af vores kirkegårde, således at forholdene kan ordnes som i vores nabokommuner. På den måde håber vi at kunne få genindført, at driften af vores kirkegårde betales over kirkeskatten, så de gamle i sognet ikke skal bekymre sig. Samtidig vil vi arbejde for at bevare det helt unikke kulturlandskab, som vores kirkegårde repræsenterer.

Om godt en måned er der valg til vores menighedsråd. Vi håber, at denne sag står øverst på den politiske dagsorden, og vil derfor opfordre til, at vi alle engagerer os heri med henblik på at få lokalt forankrede menighedsråd, der er villige til at løfte denne opgave. Det vil vi, der stiller op på Søllerødlisten, i hvert fald arbejde for.

Har debatten om sexisme taget overhånd?