13. juli 2020
Randi Mondorf (V) og Christoffer Buster Reinhardt (K).
Randi Mondorf (V) og Christoffer Buster Reinhardt (K).
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Om gymnasier: Vi er ikke enige med socialdemokraterne i denne sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om gymnasier: Vi er ikke enige med socialdemokraterne i denne sag
Debat Rudersdal Avis - 24. februar 2020 kl. 08:47
Af Af Randi Mondorf (V) og Christoffer Buster Reinhardt (K), Begge medlemmer af Regionsrådet i Region Hovedstaden og kommunalbestyrelsen i Rudersdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat "Det frie valg har spillet fallit", sagde socialdemokraternes Lars Gaardhøj og resten af venstrefløjen, da vi diskuterede elevernes valg af gymnasium i Regionsrådet. Vi er uenige. Det frie valg har ikke spillet fallit, blot fordi de unge ikke vælger som venstrefløjen ønsker sig. Hvis det at de unge gør brug af deres muligheder og træffer et selvstændigt valg, betyder det frie valgs fallit, så har der jo aldrig været et reelt frit valg.

Det er vores grundlæggende overbevisning, at det frie skolevalg aldrig bør sættes ud af spil. Det frie valg er skal vi værne om.

At få opfyldt sit uddannelsesønske har stor betydning for om man gennemfører studentereksamen. Det kan både dreje sig om hvilket gymnasium man ønsker at gå på, og om den fagkombination man drømmer om, bliver udbudt der, hvor man bliver optaget.

Vi mener ikke det medfører noget godt, at tvinge unge mennesker ind på gymnasier, de ikke ønsker at gå på. At de unge prioriterer gymnasier med mange muligheder i form af forskellige fagkombinationer og et stærkt socialt miljø, forstår vi godt.

Vi driver ikke gymnasier for gymnasiernes skyld, men for eleverne. Hvis en elev ønsker at gå på et gymnasium, og der er ledig kapacitet det pågældende sted, så vil vi ikke være dem der siger nej.

Vi skal fjerne ledig kapacitet som eleverne ikke ønsker. Ikke elevernes frie valg. Vi tror ikke på venstrefløjens løsning, hvor man kunstigt holder hånden under gymnasier hvor eleverne ikke ønsker at gå. Det fjerner efter vores overbevisning helt og aldeles incitamentet for gymnasierne, til at forbedre sig og gøre sig mere attraktive og relevante overfor eleverne, hvis de er sikre på "kunder", uanset hvad de gør.

Selvfølgelig har vi et ansvar for at sikre geografisk spredning og uddannelsestilbud i tyndt befolkede områder. Men helt ærligt, så er den problematik knapt så vigtig i det nære københavnsområde, hvor gymnasierne ligger så tæt på hinanden, og det er jo tilfældet her.

I modsætning til Regionsrådets venstrefløj, så tror vi ikke på, at svaret på problemer altid er, politisk indblanding. Vi mener, at det vil være langt bedre, hvis udfordringerne løses i forpligtende samarbejder mellem parterne der har "hånden på kogepladen", nemlig rektorer og bestyrelsesformænd. Derfor stillede vi forslag om, at gymnasierne selv skulle forsøge at finde relevante kompromiser frem mod skoleåret 2021/22. Så stiller man heller ikke det almene gymnasium ringere end handelsgymnasierne og tekniske gymnasier. Alene at indføre et klasseloft på de almene gymnasier, så der er færre her får opfyldt sin førsteprioritet, er ulige konkurrence mellem uddannelsestilbuddene.

Afslutningsvis, så ærgrer vi os over, at venstrefløjen i Regionsrådet ikke ønskede at støtte vores ændringsforslag, om blandt andet færre elever i hver klasse og mere tid til den enkelte elev. Det havde været en regulering, der var tanke bag. I modsætning til blot at styre på antallet af klasser, havde det været til fordel for eleverne i form af øget faglighed. Nu tager man i stedet kun hensyn til at styrke økonomien på de upopulære gymnasier.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?